16 квітня, 2024

Авторка понад 130 законодавчих ініціатив

6 грудня 2018
Поширити в Telegram
2042
Марія Карпець

Студентка-культурологиня НаУ "Острозька академія". Цікавиться філософією, гендерною рівністю, масовою культурою, фотографією та романами-антиутопіями.

Народилась Ніна Южаніна 11 січня 1965 року. За освітою вона бухгалтерка — закінчила Технологічний університет Поділля за спеціальністю «Бухгалтерський облік, контроль і аналіз господарської діяльності». Блискуча освіта посприялаефективній професійній діяльності та руху кар’єрною драбиною. В період з 1983 по 2003 р. вона встигла попрацювати на підприємствах — бухгалтеркою, економісткою, головною бухгалтеркою, а також очільницею управління аудиту в районній інспекції Державної податкової адміністрації на Київщині. Близько 11 років обіймала посаду аудитор-директорки ТОВ АФ «Європейська аудиторська група». Політична діяльність Ніни Южаніної почалась у 2014 р., коли на позачергових виборах до парламенту її обрали народною депутаткою України від партії «Блок Петра Порошенка». Вже через півроку від початку політичної кар’єри — 13 травня 2015, вона стала Головою парламентського Комітету з питань податкової та митної політики. Депутатка є авторкою понад 130 законодавчих ініціатив, більшість з яких стосуються Податкового кодексу України. Також Ніна Южаніна увійшла в Топ-100 успішних жінок України за 2018 р., до слова її ім’я вже не перший рік фігурує в цьому рейтингу.

В політиці Ніна Южаніна всього кілька років, але вона вже встигла чимало зробити. З-поміж запропонованих нею ініціатив понад 40 вже затверджені парламентом. Перший важливий крок у діяльності депутатки — ініціювання ліберальної податкової реформи. Реформа передбачала зниження ставок основних податків та спрощення їх адміністрування. Згодом, у 2015 було зареєстровано у Верховній Раді відповідний законопроект за №3357. Хоч сам законопроект не прийняли, але більшість його ініціатив лягли в основу Закону України №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні». Стосовно всестороннього розуміння проблеми та подальшої роботи над вищезгаданою реформою політикиня висловилась так:

 

Я як голова комітету працюю дуже наполегливо в цьому напрямі, і ми намагаємося здійснити все для того, щоб надати можливість нашому суспільству знову зайнятися підприємницькою діяльністю. Бо саме дух підприємницької діяльності в Україні задавлений. Він просто вбитий. Однак його потрібно відродити. І на відміну від усіх інших процесів — змусити знову працювати, заробляти на себе, на свою сім’ю, відкривати малі і дрібні підприємства — це завдання, яке перш за все стоїть перед нашим суспільством.

Спільним напрацюванням Ніни Южаніної , представників професійної спільноти, експертів Єврокомісії та Світового банку став закон №2164 «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Таким чином, депутатка посприяла осучасненню професії аудитора, складанню фінансової звітності та веденню бухгалтерського обліку.

У березні 2018 політикиня стала співавторкою ще одного важливого законопроекту, що стосується діяльності бізнесу. Покищо законопроект №8157«Про Національне бюро фінансової безпеки України» тільки зареєстрований, але в разі його прийняття буде зменшено втручання в роботу бізнесу і створено єдиний орган з протидії економічним злочинам.

З-поміж останніх, найпомітніших ініціатив депутатки — законопроекти, що покликані вирішити проблему авто з єврономерами.

Крім того, Южаніна є членкинею групи з міжпарламентських зв’язків із Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, Італійською, Польською, Естонською та Литовською Республікою, Китайською Народною Республікою та Королівством Нідерландів.

Та попри низку зареєстрованих та впроваджених ініціатив висвітлення діяльності Ніни Южаніної у ЗМІ не завжди коректне. Зокрема статті, в яких зосереджено увагу на тому, з якою сумочкою вона з’явились у Верховній Раді цього разу, ніяк не розкривають її професійній дії. Чомусь про політиків чоловіків у такому дусі не пишуть. Такі матеріали у ЗМІ створюють ефект невидимості жінок як професіоналок своєї справи. Натомість акцентують увагу на елементах їх гардеробу та аксесуарах.

Ніна Южаніна ініціювала масу законопроектів, працюючи над актуальними питаннями податкової та митної сфери. Вона зосереджує увагу на покращенні інвестиційного клімату в Україні та діяльності бізнесу. Вона жінка в політиці, впевнена в собі та активна.

6 грудня 2018
Поширити в Telegram
2042
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i