28 березня, 2024

Ольга Богомолець: лікарка, кандидатка у Президенти та співачка

13 грудня 2019
Поширити в Telegram
1998
Ірина Ладика

Студентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Журналістка-фрілансерка, пише для Щоденної всеукраїнської газети "День", інформаційної агенції "ZIK" та сайту "Studway".

Ольга Богомолець народилася у сім’ї лікарської династії Богомольців. Вона навчалася у національному медичному університеті, який носить ім’я її прадіда Олександра Богомольця. Її батьки працювали у цьому виші професорамиi.

Пані Ольга свого часу досліджувала ураження шкіри радіацією через Чорнобильську катастрофуii. Знання, здобуті в українському виші, поглиблювала в американському університеті Томаса Джефферсона. Ольга Богомолець здобула ступінь доктора медичних наук за спеціальністю «Шкірні та венеричні хвороби», також має диплом психолога.

Жінка координувала медичну службу Майдану під час Помаранчевої революції, забезпечувала медикаментами Євромайдан, координувала роботу лікарів-волонтерів.

Щодо критики діяльності Ольги Богомолець, то найбільше їй дістається на горіхи через відвертий конфлікт із виконувачкою обов’язків міністра охорони здоров’я Уляною Супрун. Ользі Богомолець неодноразово закидали (і цілком обґрунтовано), що вона гальмує реформу охорони здоров’я.

16 січня Ольга Богомолець подала документи до ЦВК для реєстрації її кандидаткою у президенти. Це уже не перша спроба пані Ольги посісти найважливішу посаду у країні. У 2014 році вона теж пробувала свої сили у передвиборчій гонитві і в результаті здобула 2% голосів виборців, посіла 8-ме місце.

Сумнівною є позиція діячки щодо гендерної рівності. Нещодавно Ольга Богомолець висловилаiii у своєму блозі власну позицію щодо гендерної рівності:

Маємо бути вірними ідеалу рівних прав та можливостей, який закріпила 24 стаття Конституції. Водночас маємо культивувати принцип справедливої конкуренції. Я впевнена: почати трансформацію можна з класичного We Can Do It!, що закладено буде в умах українців з дитинства. Слід розповідати малечі, що жінка змогла отримати найпрестижнішу світову нагороду у математиці (у 2014 році Філдсовську премію присудили Маріям Мірзахані), що саме жінка стала першою програмісткою в історії — Ада Лавлейс. І так само доносити інформацію про історії успіху чоловіків. Маємо розвивати таланти наших дітей, щиро вірити в їхні сили, підбадьорювати, заохочувати їхні прагнення та успіхи, а не принижувати чи карати за помилки.

Це не заважає Богомолець підтримувати антинаукові заяви і навіть проводити протиправні заходи. Наприклад, вона стала ініціаторкою круглого столу на тему «Науково-методичні підходи до проблеми гендерної рівності», організованого Комітетом з питань охорони здоров’я ВР України 9 листопада 2018 року. У своїх виступах учасники і учасниці дискусії дозволяли собі псевдонаукові, сексистські  і гомофобні вислови.

Пані Ольга не лише є народною депутаткою та головою комітету. Вона також відома як авторка та виконавиця романсівiv, брала участь у пісенних фестивалях на початку 90-их років. Окрім того, Ольга Богомолець є фундаторкою історико-культурного комплексу Замок-музей Радомисль з єдиним у світі Музеєм української домашньої ікони і найбільшою у Європі колекцією українського сакрального мистецтваv.

            i          https://www.bbc.com/ukrainian/features-46829927

            ii          https://espreso.tv/article/2019/01/17/10_faktiv_iz_zhyttya_olgy_bogomolec

            iii         https://blogs.pravda.com.ua/authors/bogomolec/5c0a86e6470f4/

            iv         https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=0dung7I6xPY

            v          http://bogomolets.com/ua/biography/facts

13 грудня 2019
Поширити в Telegram
1998
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i