19 квітня, 2024

Перша жінка-заступниця голови Верховної Ради

16 лютого 2019
Поширити в Telegram
2929
Ірина Ладика

Студентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Журналістка-фрілансерка, пише для Щоденної всеукраїнської газети "День", інформаційної агенції "ZIK" та сайту "Studway".

Перша жінка-заступниця голови Верховної Ради

Оксана Сироїд народилася у селі Городище на Львівщині. Школу закінчила із золотою медаллю. Навчалася у Києво-Могилянській академії, де здобула ступінь бакалавра політології. Паралельно із навчанням працювала помічницею голови Української республіканської партії, а також помічницею-консультанткою нардепа Ігоря Юхновського. У Центрі правничих студій КНУ імені Т. Шевченка здобула ступінь магістра права. На одній магістерці Оксана Сироїд не спинилася, тому також навчалася і в Оттавському університеті в Канаді.

В інтерв’ю газеті «День» Оксана Сироїд розповіла: «Якщо людина йде в політику за славою, то вона швидко вигорить, адже політика — це служіння. Ти маєш бути впевнений у собі настільки, щоб спокуси й виклики не впливали на твій шлях, тоді ти можеш стояти на своїй позиції. Часто люди не витримують і втрачають впевненість у собі та справі, яку вони роблять. Проходячи кілька разів через цей процес, вони демотивуються або втрачають фокус. І це також одна з причин, чому молоді люди частково розчинилися. Дуже важко тримати фокус, знаючи, що зараз це може ніхто не оцінити. Або коли ти з цього нічого не маєш»i.

Ще до обрання у Верховну Раду стала співавторкою низки законопроектів. Зокрема як експертка брала участь у розробці Кодексу адміністративного судочинства, Закону «Про судоустрій і статус суддів», законопроекту про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні, законопроекту про свободу мирних зібрань, Регламенту Кабінету Міністрів України.

«Коли я прийшла в парламент, то намагалася зрозуміти, як працює олігархічна система, — згадуєii Оксана Сироїд. — Адже поки не розумієш, як вона функціонує, ти не зможеш забивати осикові кілки в неї. Це треба робити одночасно в багатьох сферах. Олігархія тримається на трьох стовпах: доступ до бюджету, до правління державними підприємствами і до природних ресурсів. Потім виводиться капітал, формуються політичні проекти, залучаються олігархічні медіа. Згодом йдуть вибори й формування уряду. На кожному цьому етапі треба створювати запобіжник, аби розвалювати цю систему. Є багато інструментів, які можуть запобігти виведенню коштів в офшори або ж контролювати бенефеціара певного медіа, щоб регулювати медійний продукт»

Щодо власного бачення формування політичної партії Оксана Сироїд розповідає: «Політична сила повинна мати зв’язок з людьми, інакше це бульбашка, пустий бренд. Збудувати політичну партію дуже важко, перш за все тому, що знецінилось саме поняття. А ще дуже багато важить бажання людей приєднатися. Це величезна проблема — надихнути людей і переконати їх в тому, що їм це потрібно. Тому що нормальний громадянин у політичну партію йти не хоче. Формування політичної партії — це складний процес постійного добору та контролю кадрів. Ієрархія політичної сили горизонтальна, і ця структура має опиратись на особистий авторитет лідерів, а не на їхні формальні повноваженняiii».

Оксана Сироїд була директоркою Всеукраїнського благодійного фонду «Українська правнича фундація». Працювала викладачкою НаУКМА, є авторкою навчальних курсів та тренер для суддів, співавторкою навчальних посібників. Окрім того, моніторить міжнародні судові процеси, є експерткою Ради Європиiv.

  i               https://day.kyiv.ua/uk/article/podrobyci-nota-bene/pro-viru-v-uspih
  ii              https://day.kyiv.ua/uk/article/podrobyci-litnya-shkola-zhurnalistyky/nespodivana-oksana-syroyid
  iii             https://day.kyiv.ua/uk/article/podrobyci-nota-bene/pro-viru-v-uspih
  iv            https://samopomich.ua/syroid-oksana/
16 лютого 2019
Поширити в Telegram
2929
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i