25 квітня, 2024

Голова ОДА

9 грудня 2018
Поширити в Telegram
3185
Марія Карпець

Студентка-культурологиня НаУ "Острозька академія". Цікавиться філософією, гендерною рівністю, масовою культурою, фотографією та романами-антиутопіями.

Голова ОДА

Народилась Юлія Світлична  6 червня 1984 року в Харкові. Вона має  два дипломи про вищу освіту. У Харківському державному університеті харчування і торгівлі вивчилась на економістку-міжнародницю, у Національній академії державного управління при Президенті України отримала диплом магістерки державного управління. Блискуча освіта, знання на  високому рівні англійської і польської мови та особисті якості посприяли ефективній трудовій діяльності. Спочатку Світлична займалася бізнесом і вже тоді посідала керівні посади, але з 2006 року вона розпочала політичну діяльність. Піднялась по кар’єрній драбині від простої чиновниці  до голови ХОДА. І це не єдина діяльність Юлії, адже вона ще й віце-президентка Палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, доцентка кафедри міжнародної економіки Харківського державного університету харчування і торгівлі. 2015 року вона потрапила в рейтинг найбільш впливових жінок Харківської області, посівши друге місце.

Юлія Світлична — єдина жінка, що очолює обласну адміністрацію, і у той же час найкраща керівниця згідно з «Рейтингом діяльності голів ОДА в І півріччі 2017 року», який склав  Комітет виборців України. З огляду на список її професійних досягнень — це  цілком виправдано. Політикиня має хорошу репутацію в Америці, про це зазначила посол США в Україні Марі Йованович. За сприяння Світличної між ХОДА та посольством США був підписаний меморандум про взаєморозуміння. Для регіону це дало співробітництво в усіх сферах діяльності, можливість залучення інвестицій та боротьбу з корупцією.

Право  першими в Україні впровадити проект «Електронний уряд»  було виборене командою Світличної. Тобто, населення отримало можливість доступу до діяльності  місцевого самоврядування та спілкування з владою, представницями/-ками бізнесу.

Робота політикині у різних напрямках є плідною, оскільки за останні роки економічний та соціальний рівень Харківщини покращився в рази. Сама ж Юлія Світлична так говорить про свою мету:

…на сьогодні я готова докласти всіх можливостей, знань та зусиль для розвитку регіону і збереження стабільності на рідній Харківщині. Це і є моя основна амбіція та мотивація водночас.

За ініціативи губернаторки було відкрито міжнародну інфраструктуру — два офіси в США та Китаї. Це стало важливим кроком допомоги місцевому бізнесу, для нього відкрилася можливість пошуку закордонних бізнес-партнерів. Юлія Світлична розгортає свою діяльність не тільки в соціально-економічному аспекті, вона приділяє багато уваги й культурному розвитку регіону. Зокрема, 2016 року в Харкові побудували органний зал з унікальною акустикою та застосуванням нових технологій. І це далеко не всі досягнення, адже Світлична та її команда також активно працюють над розвитком структур охорони здоров’я, освіти та соціального захисту населення.

За час своєї професійної діяльності Юлія отримала низку нагород: подяку прем’єр-міністра України, відзнаку Міністерства економіки України, Орден Святогробського братства.

Та попри блискучу кар’єру, успішні політичні кроки та визнання закордоном у вітчизняних ЗМІ можна зустріти використання гендерних стереотипів стосовно політикині. Це відображається у заголовках, де намагаються співвіднести зовнішні дані з професійною діяльністю. Заголовок «32 річна блондинка стала в.о. голови Харківської ОДА» вже містить в собі негативну конотацію, адже політикиню позиціонують тут в першу чергу як молоду блондинку, а не як успішну політичну діячку. Таке висвітлення у ЗМІ закцентувало увагу на віці, зовнішніх даних, але ніяк не на її численних досягненнях.

Юлія Світлична  — амбітна політикиня, що доклала чималих зусиль для свого кар'єрного росту. Вона зуміла завоювати прихильність як в Україні, так і за її межами. ЇЇ плідна робота над розвитком регіону і власні досягнення ще раз показують, що жінкам є місце в політиці, що жінки здатні на значно більше, аніж від них нібито очікують.

9 грудня 2018
Поширити в Telegram
3185
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i