26 квітня, 2024

Реформаторка медичної галузі та системи охорони здоров’я

2 грудня 2019
Поширити в Telegram
2092
Марія Карпець

Студентка-культурологиня НаУ "Острозька академія". Цікавиться філософією, гендерною рівністю, масовою культурою, фотографією та романами-антиутопіями.

Реформаторка медичної галузі та системи охорони здоров’я

Рідне місто Тетяни — Дніпропетровськ. Тут вона закінчила школу з золотою медаллю, але вищу освіту здобувала вже у столиці. В КНУ ім. Т.Шевченка жінка закінчила магістратуру за спеціальностями «Правознавство» та «Міжнародні економічні відносини». Грунтовні знання з обох галузей дозволили швидко побудувати політичну кар’єру від помічниці-консультантки народного депутата України і до посади Народної депутатки України, членкині ВО «Батьківщина» та «Народного фронту». Крім того, вона встигла попрацювати депутаткою Шевченківської районної ради, членкинею депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною, РФ, Республікою Бразилія та Ізраїлем, заступницею Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. Свого часу працювала Тетяна і в бізнесі, де завдяки лідерським якостям займала керівні посади. Була директоркою у ТОВ «Готель «Асторія»», ПП «Арт енд Фешн», ТОВ «Спектр-Б». Найбільш плідною виявилась діяльність у сфері медичних реформ та системі охорони здоров’я.


Тетяна Донець і Мішель Сідібе, заступник Генерального секретаря ООН

За майже 20 років політичної діяльності Тетяна Донець встигла немало зробити. На ранньому етапі своєї кар’єри вона рішуче протистояла розпродажу приміщень навчальних закладів, клубів та комунальних підприємств, що відбувались незаконним шляхом у Шевченківському районі. Депутатка стала авторкою близько 30 законопроектів у Верховній Раді, більшість яких стосувалось забезпечення населення лікарськими препаратами та протидії поширенню хвороб. Окремі закони високо оцінила українська громадськість та світова спільнота, а зокрема Мішель Сідібе — заступник Генерального секретаря ООН.

Не оминула уваги депутатки проблема онкохворих дітей, тому Тетяна тривалий час виступає за добудову нового корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ». Та безумовно найбільшими її напрацюваннями є ті, що стосуються реформ у медичній сфері. Тетяна Донець бореться за те, щоб зменшити випадки самолікування і зробити медичні препарати доступними. Завдяки зусиллям депутатки тепер можна безкоштовно отримати ліки, що внесені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення.

«Більше 95% лікарських засобів українці купують за власний кошт і лише близько 5% оплачує держава. Готуючи цей законопроект, ми перевіряли протоколи лікування, наймали для консультацій страхові компанії. Тобто витратили і час, і кошти на глибоке вивчення питання. Найважливіше сьогодні, зробити ліки доступними. Тому що люди відвідують лікарів, а ліки не приймають — банально не вистачає грошей»ii, — зазначає Тетяна Донець.

Та попри лідерські якості та продуктивну діяльність не обійшлось в житті депутатки без критики. До слова, саме Тетяна чи не найбільше потрапляє під приціл жовтої преси, яка тільки й звертає увагу на вбрання жінки чи особисте життя. В одному з інтерв’ю вона зізналась, що втомилась постійно бути в центрі уваги:

Простіше написати про сукню Донець…Комусь цікаво «заговорити» те, що я роблю, одягом та сумкамиiii.

Стає прикро, коли всі досягнення та ініціативи депутатки залишаються просто невидимими, бо про неї пишуть у такому дусі: «Губа не дура у гламура або чоловіки Тетяни Донець»iv або ж «Білявка Горбаля вирішила: за Васю заміж іти не варто»v. І це чи не найліберальніші заголовки, бо депутатку принижують значно більше, називаючи навіть «чарівним дитям». Проте речі, котрі робить жінка далеко не дитячі. Її позиція, ініційовані законопроекти та інші досягнення — ось, що справді варте уваги.

Окрім законотворчості в медичній сфері Тетяна Донець проявила себе також в боротьбі проти корупції, зокрема стала авторкою кількох документів, що змінили Закон України «Про запобігання корупції». Діяльність жінки не обмежилась лише політикою, а була реалізована і в громадській сфері. Важливим кроком з її сторони стала допомога Національній гвардії України в зоні проведення АТО — Тетяна фінансувала бронювання автомобіля для евакуації поранених та іншої техніки. За це депутатка отримала відзнаку — нагрудний знак «ЗА ДОБЛЕСНУ СЛУЖБУ», яку вручив Командувач Національної гвардії України С.Т.Полторак.

Тетяна Донець — перспективна політична та громадська діячка, котра працює для покращення життєвого рівня населення, їх здоров’я та безпеки. Вона багато зробила і ще більше зробить, бо для неї характерні впевнені політичні кроки та цілеспрямованість.

Джерела фото: Українські новини, Фейсбук, Главком, Таблоїд.

           

           i          Сайт Главком: https://glavcom.ua/country/health/tetyana-donec-mayzhe-ne-vzhivayu-likiv-praktikuyu-goloduvannya-otrimuyu-zadovolennya-vid-cogo-procesu-438117.html

           ii         Сайт Главком: https://glavcom.ua/country/health/tetyana-donec-mayzhe-ne-vzhivayu-likiv-praktikuyu-goloduvannya-otrimuyu-zadovolennya-vid-cogo-procesu-438117.html

           iii        Сайт Главком: https://glavcom.ua/country/health/tetyana-donec-mayzhe-ne-vzhivayu-likiv-praktikuyu-goloduvannya-otrimuyu-zadovolennya-vid-cogo-procesu-438117.html

           iv        Сайт жінки у політиці: http://www.womeninpolitics.org.ua/news/Guba_ne_dura_u_glamura_abo_Cholovki_Tetjani_Donec

           v         Сайт Таблоїд: https://tabloid.pravda.com.ua/lounge/4b9df24d48072/

2 грудня 2019
Поширити в Telegram
2092
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i