18 квітня, 2024

Реформаторка української медицини

14 лютого 2020
Поширити в Telegram
2158
Ірина Ладика

Студентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Журналістка-фрілансерка, пише для Щоденної всеукраїнської газети "День", інформаційної агенції "ZIK" та сайту "Studway".

Реформаторка української медицини

Уляна Супрун народилася у місті Детройті, у США. Була пластункою, відвідувала українську церкву. Здобула фах лікарки-кардіологині. Навчалася в університеті Вейна на бакалавра природничих наук у галузі біології, згодом — на лікарку в Університеті штату Мічиган.

До України переїхала восени 2013 року разом із чоловіком. Була на Майдані під час революції. Після переїзду стала директоркою гуманітарних ініціатив Світового Конґресу Українців, згодом заснувала громадську організацію «Захист Патріотів». А в жовтні 2015 року стала засновницею та директоркою Школи реабілітаційної медицини Українського католицького університету.

27 липня 2016 року її призначили виконувачкою обов’язків Міністра охорони здоров’я. До сьогодні найдошкульніша критика діяльності пані Уляни пов’язана із реформою охорони здоров’я, яку вона проводить, і найбільші заслуги їй приписують теж за цю реформу.

Уляна Супрун відома також як руйнівниця міфів у сфері медицини. На своїй сторінці у Фейсбуці жінка регулярно пише пости iiпро те, що, наприклад, зашлакованості організму не існує, пробу Манту мочити можна, перекис водню не знезаражує рани, можна сидіти на холодному…

Також пані Уляна відома своєю боротьбою із верхівкою медичного університету імені Амосова та впровадженням вищих вимог до вступників на медичні спеціальності, зокрема, обов’язкові 150 балів за ЗНО, щоб отримати допуск до участі в конкурсі при вступі у виш.

Сама Уляна Супрун переконана, що «сьогодні головний внутрішній ворог України –імітація реформ. Ми всі маємо визначитись — чи ми збираємось реформувати систему охорони здоров’я? Якщо так, то давайте ми будемо саме реформувати, а не імітувати реформи. Давайте створювати реальні механізми захисту громадян, замість пустих декларацій 100% гарантій держави покриття всього взагалі, як це було останні 25 роківiii».

            i           https://www.radiosvoboda.org/a/29732377.html

            ii           https://www.radiosvoboda.org/a/29361754.html

            iii          https://life.pravda.com.ua/columns/2017/07/12/225273/

14 лютого 2020
Поширити в Telegram
2158
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i