19 квітня, 2024

Смілива реформаторка

4 травня 2019
Поширити в Telegram
2307
Марія Карпець

Студентка-культурологиня НаУ "Острозька академія". Цікавиться філософією, гендерною рівністю, масовою культурою, фотографією та романами-антиутопіями.

Смілива реформаторка

Потрібно виховувати громадянську свідомість. Мета реформ не тільки в тому, щоб хорошим людям платили хороші зарплати. Я постійно підкреслюю патрульним, що вони не мусять почуватися новою елітною структурою, якій усі щось винні. Ми всі повинні. Будувати нову країну. На основі поваги держави до людини й людини — до держави.[1]

Батьківщина Еки – Грузія. В Тбілісі вона почала вчитись у школі, а продовжила навчання вже у США. Згодом вступила у Тбіліський державний університет, де вивчилась на журналістку та юристку. Закінчивши університет Ека працювала перекладачкою в різних міжнародних організаціях, а також в урядовому агентстві Millenium Challenge Corporation. У 27 років вона стала заступницею Міністра внутрішніх справ Грузії. Після 7-ми років на цій посаді почала виконувати обов’язки міністерки поліції і громадського порядку в Грузії. Завдяки високому професіоналізму Ека розпочала політичну діяльність і в Україні. З 2014 по 2016 р. вона займала посаду Першої заступниці міністра внутрішніх справ України, зробивши за цей час низку важливих для країни кроків.


Ека Згуладзе та Петро Порошенко

Ека Згуладзе прославилась успішними реформами не тільки в Грузії, а й в Україні. Головна її заслуга – реформування органів внутрішніх справ України. Завдяки вкладу політикині в українців почало змінюватись ставлення до правоохоронних органів. Якщо раніше міліція асоціювалась з негативом, недовірою та корумпованістю, то тепер вона починає викликати повагу. Фактично створення Національної поліції в Україні – це заслуга Еки Згуладзе. Щодо своєї діяльності Згуладзе говорить так:

Люди теж повинні змінитися, одна лише поліція не доб'ється верховенства закону. Воно настане лише тоді, коли цивільні люди будуть виконувати законний наказ людини у формі. Зараз ми в боргу перед населенням, і повинні дати людям якісну систему. Але потім ми повинні просити їх поважати нас і довіряти[2].


Ека Згуладзе на сторінках видання «Foreign Policy»

Та політикиня зіштовхнулась з значною критикою щодо своїх реформаторських рішень. Її звинувачують в ідентичності українських законопроектів з грузинськими, а також в тому, що суспільство має приймати остаточне рішення кого брати на роботу, а кого ні. Але така на перший погляд «погана ідея» посприяла тому, що суспільство почало більше довіряти поліції, а отже досягнено одне із завдань, яке перед собою поставила Ека.

Згідно з рейтингом журналу «Foreign Policy» Ека Згуладзе потрапила в «Топ 100 глобальних мислителів». Політикиня відзначена за «виховання майданівського духу в українській поліції»[3]. Зокрема, видання наголосило на ефективності зміни силової системи з радянського зразка на сучасний.

Ека Згуладзе-Глуксман своїм прикладом показує, що змінити усталений порядок в країні під силу, але потрібно це робити поступово, зважуючи свої кроки. Впровадженні нею реформи ще раз підтверджують – жінки здатні на багато і їх місце в політиці.

Джерела фото: Вікіпедія, Закарпаття онлайн.

_______________________________

1. Сайт ZN,UA: https://dt.ua/internal/eka-zguladze-ya-duzhe-duzhe-ne-lyublyu-koli-sistema-pochinaye-prikrivatisya-procesom-_.html

2. Сайт Українська правда: https://www.pravda.com.ua/news/2015/02/9/7057947/

3. Сайт Українська правда: https://www.pravda.com.ua/tags/zguladze/

4 травня 2019
Поширити в Telegram
2307
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i