29 березня, 2024

У політику треба йти свідомо і морально готовою

16 квітня 2019
Поширити в Telegram
3300
Марина Ложкіна

За спеціальністю журналістка, працює в галузі PR, громадська активістка, членкиня НСОУ “ПЛАСТ”. Цікавиться політикою та розвитком рідного міста Шепетівка.

У політику треба йти свідомо і морально готовою

Депутатка Шепетівської міської ради, успішна підприємиця, волонтерка, дружина та мама 2-х дітей. Такою є активна шепетівська політикиня Інна Сікора. Жінка вперше спробувала себе у депутатстві. Але тепер точно знає, аби вирішити навіть не значну, проте актуальну проблему громади, потрібно докласти немало зусиль та часу.

Політикою цікавилася, але на депутатство не наважувалася

Інна Сікора має вищу юридичну освіту. Закінчила Національний університет «Острозька академія». Хоча юридичні знання ніколи не бувають зайвими, проте за спеціальністю працювати не довелося. У 17 років Інна вийшла заміж, а за рік народила доньку. Тривалий час займалася вихованням первістка та домашніми клопотами. Потім почала допомагати чоловікові у його власній справі. Згодом вирішила і собі зайнятися приватним підприємництвом. А далі – знову декрет. Народила сина.

Інтереси сім’ї в Інни завжди були на першому місці. Проте ще зі студентських років дівчина захоплювалася політикою.

Дуже любила вивчати політологію. Навіть дипломну роботу захистила з конституційного права. Але самій йти у політику ніяк не наважувалася,

– розповідає Інна Сікора.

Але одного разу таки вирішила спробувати. Діти вже підросли, бізнесові справи налагодилися, часові ресурси дозволяли. То чому не випробувати власні сили? Жінка кандидатувала, а люди її підтримали. Так Інна Сікора вперше стала депутаткою Шепетівської міської ради.

Перший млинець нанівець

Коли ти вперше стаєш частиною Шепетівської міської ради, що робити далі – до кінця не розумієш. Ти знаєш потреби мешканців свого округу, розумієш, які проблеми потрібно вирішити. Але з чого почати, до кого звертатися та як краще діяти – не відомо. Це такий процес постійного наступання на граблі та повторного набивання ґуль. Вже зараз на 3-му році депутатства я знаю, якщо хочеш провести освітлення на вулиці, то одного звернення депутата в мерію буде не достатньо. Потрібно детально вивчати проблему, зустрічатися як з мешканцями, так і з різними чиновниками, завчасно планувати фінансування та ретельно контролювати кожен крок для досягнення бажаного результату. Якщо на якомусь етапі схибиш, доведеться розпочинати все з початку,

– ділиться досвідом Інна.

На все це йде багато особистого часу жінки. Інколи доводиться жертвувати відпочинком, сімейними вечорами та бізнесовими справами. Чоловік підтримує Інну у її діяльності, але все ж просить не обділяти увагою власну сім’ю.

Рутинна депутатська робота заважає стратегічним ініціативам

У маленьких містах важко говорити про якісь глобальні та стратегічні зміни. Вся депутатська робота зводиться до банальних питань – освітлення вулиць, ремонту доріг, дофінансування комунальних установ тощо.

Ми не можемо досягти суттєвих змін у місті, коли лиш тим займаємося, що контролюємо кожен крок чиновників та вирішуємо, яку вулицю цього року підлатати. З таким обмеженим бюджетом і рутинними господарськими питання сильно не розженешся,

– пояснює депутатка.

Разом з тим Інні Сікорі вдалося освітити вулиці житлового масиву міста, які за все своє існування ніколи не мали вуличної електромережі. Хай це буде дрібне господарське питання, але не часто мешканцям вдається особисто відчути піклування місцевої влади та покращення умов проживання.

Спортивне дозвілля мешканців мікрорайону: реалізації мрії

Якщо говорити про розвиток міста територіально, то найбільше уваги зазвичай приділяють центральній частині. Тут і дитячі майданчики, і спортивні комплекси, і розважальні центри. Та й покращення умов для пересування на головних вулицях – першочергові. Приватні житлові сектори у віддаленіших мікрорайонах стають другосортними. Але мешканців тут не менше. А навпаки, потреба у місцях якісного дозвілля набагато більша.

Минулого року спільно з активістами ми подали ініціативу на Громадський бюджет. Підготували проект на встановлення спортивно–ігрового майданчика у нашому мікрорайоні. Питання є надактуальне, тому отримати підтримку і перемогти – було не складно. Цього року ми продовжили свою ініціативу. І підготували проект на огорожу для міні-футбольного поля поряд дитячого майданчика. Так маленькими кроками намагаємося створити місце для спортивного дозвілля мешканців нашого мікрорайону. Міський бюджет дуже обмежений. Тож поки робимо те, що вдається,

– розповідає Інна.

Але зізнається, якщо зуміє знайти фінансування, щоб облаштувати повноцінне футбольне поле зі штучним покриттям – здійсниться її мрія.

Не може бути байдужою до питань мешканців Інна і як приватна підприємиця. До жінки зверталися з ідеєю – збудувати спортивний зал на території мікрорайону. Питання фінансово затратне, але Інна погодилася. І розпочала реалізацію приватної ініціативи соціально-відповідального місцевого бізнесу. Наразі приміщення вже майже збудоване, залишилося навести лад у середині та закупити спортивне обладнання. Говорити конкретну дату відкриття, підприємиця не наважується. Але обіцяє докладати максимум зусиль, щоб найближчим часом шепетівчани змогли проводити свій вільний час за корисним заняттям та покращити власний фізичний стан.

Успіх залежить від наполегливості

Хочете бути депутаткою? Готуйтеся до критики. Навіть до не справедливої,

– ділиться наболілим Інна Сікора.

– Я розумію, що не критикують лише того, хто нічого не робить. Але я беруся до будь-якої справи свідомо і з великою відповідальністю. Кожна ініціатива проходить крізь мої особисті переживання. І коли щось не вдається, коли я розумію, що на певні рішення та результати я ніяк не можу вплинути, просто опускаються руки. Зникає мотивація і я починаю задумувати – а воно мені точно треба?

Та коли проходить трохи часу, емоції вщухають, Інна «закочує рукава» і йде працювати далі.

В політику варто йти лише тоді, коли відчуваєш, що морально готова. Що зумієш пройти крізь усі перепони, вистояти у будь-яких негараздах та не похитнутися у своїх прагненнях. Якщо не готові боротися у відстоюванні інтересів громади, тоді не варто і пробувати. Бо отримаєте лише розчарування,

– говорить жінка.

Але якою б важкою не була робота депутатки, Інна закликає проявляти свою громадську свідомість. Якщо дійсно хочете якісно змінювати країну, починайте вже: з власної вулиці, мікрорайону, міста.

Джерела фото: особисті світлини Інни Сікори та День за днем.

16 квітня 2019
Поширити в Telegram
3300
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i