20 квітня, 2024

«Гендер для всіх» — книжка, яка кидає виклик стереотипам

3 листопада 2022
758
Анна Повх

Читачка у вічному пошуку хорошої літератури, феміністка, студентка-журналістка.

Я хотіла б, щоб у школах були такі підручники. Яскраві сучасні книжки, завдяки яким підлітки можуть зрозуміти себе й суспільство навколо. Саме такою книжкою є «Гендер для всіх. Виклик стереотипам» Тамари Марценюк. Це короткий екскурс у гендерну тему, де в лаконічних розділах порушено найактуальніші питання. Для тих, хто лише починає знайомитися з темою, ця книжка може стати крутим стартом і неоціненним джерелом знань.

Нашому суспільству дуже бракує розуміння понять гендеру, фемінізму. Чого варті лише недавні суперечки навколо ратифікації Стамбульської конвенції. Противники документа, покликаного викорінити гендерно зумовлене насилля, вправно маніпулюють термінами перед необізнаною аудиторією. Вони лякають людей заміною «статі» на «гендер», руйнуванням інституту сім’ї та іншими міфами. А книжки на зразок «Гендер для всіх. Виклик стереотипам» ці міфи руйнують.

Тому, ще раз повторюю, українським школам просто необхідні такі підручники. Бо поки такі чудові книжки виходять маленькими накладами і читають їх переважно й без того зацікавлені люди, в шкільних підручниках досі є розділи про віктимну поведінку постраждалих від зґвалтувань і провокацію злочинів. Шкільні уроки праці досі часто діляться на «дівчачі» й «хлопчачі», де дівчатка шиють і готують, а хлопці майструють. На жаль, не всі школярі й школярки в майбутньому зрозуміють, що ці гендерні ролі — не єдиний прийнятний варіант, що в них насправді необмежений вибір, ким бути і що робити.

Чому «Гендер для всіх» — хороша книжка для старту? Бо вона охоплює багато тем, пропонує їх у короткому викладі і допомагає зрозуміти, що ж найцікавіше далі й глибше вивчати саме вам. Від базових термінів до вузьких тем, як-от гендерні питання в релігії, політиці чи освіті. Є тут і про множинні нерівності, ксенофобію, расизм та толерантність до розмаїття. А ще про чоловічі студії і маскулінність. До речі, останню тему авторка широко і доступно розкриває в іншій своїй книжці — «Захисники галактики. Влада і криза в чоловічому світі». І найголовніше, «Гендер для всіх» — про українські реалії. Тому описане буде близьким і зрозумілим, не відірваним від нашого контексту.

Одинокий мінус, який добачаю в книжці 2022 року, — її видано 2017-го. Тут багато посилань на старе законодавство, згадок про дискримінаційні чи, навпаки, антидискримінаційні закони. Проте всі оновлення легко ґуґляться в процесі читання. І це дуже круто, що багато чого в нашому законодавстві за кілька років таки змінилося. Коли читала розділ про ринок праці, мені пригадалося власне спостереження. Я бачила чимало водійок трамваїв, але жодного разу не бачила водійки автобуса. Кілька разів ловила себе на цьому питанні, але не бралася вивчати його глибше. Виявляється, працювати водійками автобусів жінки не могли через те, що ця професія входила до переліку «важких робіт та робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці», недоступних для жінок. Перелік скасували 2017 року, він подекуди був абсурдним, як ось із автобусами). Та скасувати законодавчий документ легше, ніж викорінити в суспільстві звичку ділити професії на прийнятні і неприйнятні для жінок.

Те саме стосується жінок у війську. Ще кілька років тому артилеристки, снайперки та чимало інших військових не могли офіційно обіймати ці посади, хоча активно воювали нарівні з чоловіками. Нині, під час повномасштабного вторгнення рф, у лавах Збройних сил України майже 30 % жінок і їм за законом доступні всі професійні можливості.

Це єдиний момент у книжці «Гендер для всіх», який уже дещо неактуальний. Хоча до цього можна ставитися як до інтерактиву, до власного невеликого дослідження змін, що зробить читання ще цікавішим.

Наостанок хочу згадати про чудове оформлення книжки. Вона яскрава, стильна і сучасна. Її хочеться поставити на полицю у власній бібліотеці не лише за зміст, а й за вигляд. Круті ілюстрації, яскраві кольори та зручна структура тексту. А ще дуже комфортне для читання і якісне видання в м’якій обкладинці, яка не втрачає вигляду, хай там скільки разів ви розгортатимете книжку. Нам потрібно більше таких книжок!

Марценюк, Тамара Олегівна. Гендер для всіх. Виклик стереотипам / Тамара Марценюк. — Київ : [Основи], 2017. — 254, [1] с. : іл.

Анотація: Чи знаєте ви, що в Україні зарплата жінок у середньому на 30 % менша, ніж зарплата чоловіків, і що тут досі є перелік кількасот професій, заборонених жінкам? У якій сфері, на вашу думку, дискриміновано чоловіків? Чи розбираєтеся ви, що таке сексизм, ейджизм, ромофобія? Саме ці важливі і нагальні питання порушуються в книзі.

Це видання як для тих, хто лише побіжно чув про гендерні питання, так і для експертів. Авторка розповідає про суспільні нерівності і допомагає знайти їх вирішення.

3 листопада 2022
758