20 квітня, 2024

Антидискримінаційна експертиза підручників «по телефону»: експерти та експертки відповідали на дзвінки до гарячої лінії

4 жовтня 2018
Поширити в Telegram
2606

Антидискримінаційна експертиза підручників «по телефону»: експерти та експертки відповідали на дзвінки до гарячої лінії

Найбільше телефонували із запитаннями, що ж таке антидискримінаційна експертиза підручників, для чого її проводять, та що робитимуть із результатами. Для наочності експерти та експертки наводили приклади з підручників. Люди й самі розповідали про випадки дискримінації, що їм траплялися, а деякі навіть хотіли долучитися до робочої групи. Один із прикладів, виявлених небайдужими батьками, — підручник «Музичне мистецтво для 4 класу». Дівчата там представлені нерозумними, натомість хлопці — розумними та кмітливими.

Телефонували, як правило, батьки та педагоги/-ні. Роман Греба розповів, які підручники проходять експертизу саме зараз та запевнив, що за п’ять років усі навчальні матеріали будуть змінені на такі, що пройшли антидискримінаційну перевірку. Тетяна Дрожжина також повідомила про можливість для всіх охочих пройти навчання в рамках безкоштовного електронного курсу «Недискримінаційний підхід у навчанні» на освітній платформі EdEra.

До речі, нещодавно голова ГО «Студена», які розробляли курс, Анастасія Мельниченко, на своєму Facebook розповіла, що цей курс уже успішно пройшли майже п’ять тисяч людей! «Я все не вспокоюся ніяк! На курс «Гендерночутливий та недискримінаційний підхід у навчанні» (а саме така у нього офіційна назва за документами, просто ми свідомо забрали слово "гендер" у публічному представленні щоб не лякати народ, ха-ха) записалося 15 954 особи (95% з них – освітяни). 4 902 людини отримали сертифікат про успішне проходження курсу. Це третина. Зазвичай цей показник становить 8%!!!», — зазначила Анастасія Мельниченко.

Схоже, антидискримінаційні зміни у школі тривають, і, можливо, за кілька років нам і справді вже не доведеться говорити про насилля, яке школа часом конструює,  гендерну контузію чи стереотипи зі школи або дитсадка

Якщо у вас також є питання щодо антидискримінаційної експертизи, якщо ви зустрічаєте дискримінаційні практики у підручниках, за якими вчаться діти, або бажаєте долучитися до проведення експертизи - пишіть на електронну скриньку: nondiscrimination.wg@gmail.com

4 жовтня 2018
Поширити в Telegram
2606
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою