28 березня, 2024

Чому чоловіків потрібно включити до феміністичного руху

22 січня 2017
Поширити в Telegram
8641
Емма Вотсон

Британська акторка, модель і активістка. Відома як виконавиця ролі Герміони Ґрейнджер у фільмах про Гаррі Поттера. Ліберальна феміністка, активна у просвітницьких кампаніях. У 2014 році стала посланницею доброї волі ООН, започаткувавши кампанію HeForShe («Він за Неї»), мета якої — залучити більше чоловіків до руху за гендерну рівність.


Матеріал підготували Тетяна Савчинська і Катерина Чистофорова
 

Емма Вотсон, актриса і посланиця доброї волі ООН, 20 вересня 2014 року виступила у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Перед цим Вотсон не раз публічно заявляла, що підтримує ідеї фемінізму і гендерної рівності. Промова Емми Вотсон на засіданні ООН два роки тому поклала початок новій амбітній програмі «ООН–Жінки» HeForShe, або ж «Він за Неї». Мету цієї ініціативи заховано у її назві: Емма Вотсон закликала чоловіків зі всього світу приєднатися до боротьби за гендерну рівність, адже це боротьба не тільки за свободу жінок, а й за їхню власну свободу. Хоча реакція на промову та думки, висловлені виконавицею однієї з головних ролей поттеріани, були здебільшого позитивні, перше завдання кампанії «Він за Неї» — заручитися підтримкою 1 мільйона чоловіків до липня 2015 року — виконати не вдалося. Та це не зупинило програму, яку західні ЗМІ хвалять за вміле використання соціальних мереж для підвищення обізнаності у сфері гендерних проблем. Наразі вже 1,1 млн людей підписалися під цілями й ідеалами HeForShe, а кількість згадувань проекту в інтернеті сягає 1,2 млрд. Нова довгострокова мета — донести ідеї гендерної рівності до 1 мільярда чоловіків.

Крім інформативної функції, у кампанії «Він за Неї» є ще й правозахисна. На початку вересня Вотсон виступила з новою промовою, у якій розповіла про пілотну ініціативу IMPACT (Вплив) 10×10×10, що була в роботі з січня 2015-го. На цьому початковому, пілотному рівні в ній беруть участь 10 світових лідерів, 10 міжнародних корпорацій і 10 вищих навчальних закладів у різних куточках Землі. Їх усіх об’єднує одна обітниця — просувати гендерну рівність у своїх сферах діяльності. Скажімо, очільники 10 університетів присяглися боротися з гендерним насильством на своїх кампусах через освітні заходи; президенти корпорацій підписалися під «Сімома принципами розширення прав і можливостей жінок» і тепер мають впроваджувати сприятливу атмосферу для своїх робітниць і клієнток та залучати до гендерних ініціатив чоловіків; світові лідери зобов’язалися підтримувати гендерну рівність у своїх країнах через дослідження гендерних проблем та додаткове залучення чоловіків до вирішення цих проблем на всіх рівнях — від загальнодержавного до муніципального.

Наразі ще рано давати остаточну оцінку програмі «Він за Неї». Їхня флагманська ініціатива IMPACT 10×10×10 щойно почала працювати: її розраховано на 3–5 років зі щорічними доповідями про прогрес кожного учасника, — і потрібен час, щоб можна було назвати саму програму та її пілотну ініціативу успіхом чи провалом.

Перша промова Вотсон 2014 року викликала бурхливе обговорення. Відгуки були і позитивні, і негативні, та якщо не заглиблюватися в нетрі крайніх лівих і крайніх правих джерел, загалом промову сприйняли добре. Журнал «Vanity Fair» назвав її проривною, а CNN заявила, що Вотсон вдихає у фемінізм нове життя. Навіть дещо консервативний канал «Fox News» опублікував статтю на підтримку HeForShe. «Великі» ЗМІ теж позитивно оцінили ідеї, проголошені Еммою Вотсон. Зазначалося, зокрема, що це чи не вперше питання гендерної рівності обговорюється на такому високому рівні і настільки публічно. Мало того, промова Вотсон мала на меті не так окреслити проблематику нерівності чоловіків і жінок, як закликати всіх і особливо чоловіків долучитися до того, щоб цю проблему викорінити. Після промови кампанію Вотсон підтримали близько 100 тисяч чоловіків у всьому світі, серед них були актори, музиканти, політики, які поширювали хештег HeForShe у Твіттері. На заклик самої Емми запостити на соціальній платформі фотографії на підтримку HeForShe відгукнулися, зокрема, британський співак Гаррі Стайлз із гурту «One Direction», актори Том Хідлстон, Расел Кроу і Саймон Пеґ, а також колега Вотсон по поттеріані Метью Льюїс, котрий зіграв у фільмах Невіла Лонгботома.

Можливо, саме завдяки підтримці мас-медіа і відомих людей ідеї Вотсон знайшли відгук і в наймолодшої аудиторії. Британська газета «The Telegraph» опублікувала лист, що його надіслав у газету 15-річний підліток, послухавши промову Вотсон. Він писав, що погоджується з усіма думками, які висловила Вотсон, і що його розчаровує те, наскільки несвідомі щодо проблеми гендерної рівності його однокласники. Хлопець закликав не вживати такі слова, як «маскулінний» або «фемінний», адже вони лише посилюють стереотипні уявлення про чоловіків і жінок.

Така реакція на промову свідчить, що Емма Вотсон зуміла зрозуміло артикулювати головні ідеї гендерної рівності та показати їхню релевантність для кожного. Британське електронне видання «The Conversation» у статті «Промова Емми Вотсон на засіданні ООН: що наша реакція говорить про фемінізм» писало: попри те, що феміністична спільнота не погоджується з багатьма ідеями, висловленими Вотсон, вона визнає, що певні елементи цієї промови можуть служити зрозумілим вступом до фемінізму. У статті також зазначено, що Вотсон завдяки своїй славі та образу може зацікавити темою прав жінок широку аудиторію.

Звичайно, промова актриси не могла догодити всім. Серед мас-медіа негативно висловилися про HeForShe одне з найлівіших ліберальних видань США «The Huffington Post» і журнал «Time», хоча їхня критика майже діаметрально протилежна. Кеті Янг із «Time» обурилася тим, що проблеми жінок знову виходять на перше місце, тим часом як проблеми чоловіків висміюють і запихають кудись на антресолі, а той фемінізм, що його сповідує Вотсон, лише ігнорує чи навіть погіршує стан чоловіків на терезах гендерної рівності. Натомість Емі МакКарті з «The Huffington Post» вважає, що Вотсон і HeForShe віддають чоловікам завелику роль у боротьбі за рівність, позиціонуючи їх як «спасителів» пригноблених жінок, що девальвує досягнення феміністок. Багато критикинь указали також на недостатню інтерсекціональність ідей Вотсон: вона біла молода багата приваблива цис-жінка, тож її життя навряд чи відповідає реаліям життя більшості жінок у світі.

А проте ця конструктивна критика стосується не так Емми, як мас-медіа, які передчасно називають її «королевою фемінізму», хоча вона ще має багато чого навчитися. У розмаїтті реакцій на HeForShe були й менш конструктивні погляди. Скажімо, журналіст британського таблоїда «The Sun» назвав промову «плаксивим лівацьким політкоректним г**ном», а хакери із сумнозвісного порталу 4chan начебто пообіцяли запостити приватні фотографії Вотсон еротичного характеру. Згодом погроза виявилася фальшивою: це був маркетинговий хід компанії Rantic, спрямований на просування цензури в інтернеті, щоб закрити 4chan. Через кілька місяців у Q&A на Фейсбуку Емма вперше відповіла на питання про цю та інші погрози їй у соціальних мережах після виступу в ООН. Вотсон сказала, що замість засмутити ці люди її розізлили і додали запалу в боротьбі за гендерну рівність, — вони показали, що навіть у таких країнах, як Велика Британія, досі існує сексизм, який треба викорінити.


Він за неї на Глобальному марші жінок проти політики Дональда Трампа, 21.01.2017

Джерела

Heforshe.org

Vanity Fair: http://www.vanityfair.com/hollywood/2014/09/emma-watson-un-speech-feminism

CNN: http://edition.cnn.com/2014/09/23/opinion/lemmon-emma-watson/

FoxNews: http://www.foxnews.com/opinion/2014/09/29/emma-watson-new-feminism-count-me-in.html?refresh=true

Лист до Telegraph: http://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/11126520/15-year-old-boys-magnificent-letter-about-Emma-Watsons-UN-speech.html

Підтримка від знаменитостей: http://people.com/celebrity/see-the-famous-men-whove-posted-heforshe-selfies-for-emma-watson/

The Conversation: http://theconversation.com/emma-watsons-un-speech-what-our-reaction-says-about-feminism-32024

Time: http://time.com/3432838/emma-watson-feminism-men-women/

The Huffington Post: http://www.huffingtonpost.com/xojane-/emma-watson-feminism_b_5884246.html

The Sun: http://www.refinery29.com/2016/09/124283/emma-watson-united-nations-speech-criticism-the-sun

Фальшиві погрози 4chan: http://www.aol.com/article/2014/09/24/emma-watson-nude-photo-controversy-a-hoax/20967033/

Про Q&A Facebook: http://www.vanityfair.com/hollywood/2015/03/emma-watson-feminism-threats-raging-heforshe

22 січня 2017
Поширити в Telegram
8641
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Констеляція
Роль чоловіків у боротьбі із гендерним насильством (на прикладі США)
США мають тривалий досвід боротьби з домашнім насильством (з 1960-70-х років). Сьогодні це величезний інституціоналізований рух проти насилля, який об’єднує велику кількість державних структур і громадських організацій. «Родзинкою» цієї активності є те, що чоловіки на рівні із жінками долучилися до діяльності з подолання насильства, зайнявши свою нішу, яку називають чоловічим рухом проти насильства (antiviolence men’s movement).
Чому чоловіків потрібно виключити із феміністичного руху
Наскільки позитивним є процес інтеграції чоловіків у феміністичний рух і чи не обмежує це можливості жінок вільно висловлювати свою думку? Відома британська радикальна феміністка дає свої відповіді на питання про те, де проходить межа між допомогою та домінуванням, між дієвою протидією патріархату і здобуванням незаслужених похвал.
Конструювання маскулінності та тріада чоловічого насильства
У статті 1987 року, яка вже стала класичною, автор досліджує, як саме вибудувано соціальні уявлення про маскулінність та яку роль відіграє насильство в образі «справжнього чоловіка». В основі чоловічої ідентичності лежить тріада насильства — проти жінок, проти інших чоловіків та проти самих себе. Здійснюючи теоретичний аналіз і даючи практичні поради, Кауфман відкриває можливості майбутнього — те, якими можуть бути чоловічі ідентичності без аспектів домінування й насильства, і як це може змінити світ.
Усі статті теми
Some voices cannot be heard, yours can
Кожна третя жінка є жертвою насилля, але тільки 12% свідків звертаються до поліції з підозрою про злочин. Європейська комісія з нагоди Міжнародного жіночого дня підготувала відео, щоб нагадати нам про силу голосу, який кожен з нас має.
Годі терпіти: усе про гендерне насильство проти жінок
Під гендерним насильством (gender-based violence) мається на увазі насильство, яке чинять переважно чоловіки проти переважно жінок. Найчастіше (але не тільки) це насильство здійснюється в приватному просторі (домашнє насильство), тому його погано розпізнають і карають органи правосуддя. Це проблема ХХІ століття, актуальна для всіх країн світу: немає жодної країни, де її було б вирішено. Годі терпіти! Цей текст — про види гендерного насильства та способи протидії.
Насильство, яке заведено не помічати в українській літературі
Українська література має імідж нуднуватих текстів про страждання, де фігурують безталанні красуні, а чоловіки їм трапляються або непорядні, або безхарактерні. При ближчому розгляді у нашій класиці і сучасній літературі багато крові, зла, помсти, і часто насильство має виразний гендерний відтінок.