29 березня, 2024

Багато чого потрібно зробити на землі. Робіть це швидше

24 грудня 2018
Поширити в Telegram
2651
Олександра Козлова

Культурна діячка, активістка та копірайтерка. Студентка, досліджує вплив медіа на громадську думку.

Багато чого потрібно зробити на землі. Робіть це швидше

Дівчинка, якій належало стати однією із найяскравіших революційних фігур Європи, виховувалась у звичайній родині. Батько викладав у сільській школі та грав на органі, мати була робітницею. Клара Ейснер отримала диплом педагога в одному з Лейпцизьких навчальних закладів. До 24-х років жінці ніяк не вдавалося побудувати кар’єру — вона підробляла приватними заняттями, а також прачкою. Чоловік Цеткін, Осип, публікувався у місцевих виданнях. Докорінно змінило життя дівчини знайомство з дочкою Карла Маркса — Лаурою Лафарг. Саме вона надихнула майбутню активістку перейнятися революційними ідеями в боротьбі з тогочасним політичним устроєм та правовою системою не тільки Німеччини, але й усієї Європи...

Після смерті чоловіка Клара стає представницею соціал-демократичної партії Німеччини та виступає активною критикинею фашистських поглядів. Особливо діячку зацікавила тема нерівної оплати праці, над чим вона і працювала упродовж усієї своєї політичної кар’єри. Тоді ж Цеткін знайомиться і з іншою прихильницею лівих поглядів — Розою Люксембург. Жінки стали товаришувати, разом працювати над теоретичними обґрунтуваннями соціал-демократичних ідей та виступати із промовами.

Після того, як до влади прийшов Гітлер та націонал-соціалістична партія Німеччини, Цеткін змушена була відправитися у вигнання до СРСР, де і закінчилось життя діячки. Кажуть, що за мить до смерті Клара вимовила ім’я своєї найкращої подруги, Рози Люксембург.

Своє життя активістка присвятила антивоєнній діяльності — організовувала численні конференції, просвітницькі лекції, за які, щоправда, не один раз її арештовували. Є співзасновницею комуністичної партії Німеччини. Клара також відома як головна редакторка газети для жінок «Рівність». Саме їй належить заснування такої визначної дати як День міжнародної солідарності жінок. У 1910 році на конференції в Копенгагені Цеткін запропонувала відмічати кожну другу неділю березня як символічний день боротьби за права жінок, який потім стали традиційно святкувати 8-го числа.

Сьогодні в честь Клари Цеткін називають вулиці, школи, її портрет зображають на марках та банкнотах, її промови постійно цитуються. В Німеччині найактивніших суспільних діячок навіть нагороджують премією імені Цеткін, адже вона є символом незламного духу та натхнення до боротьби за рівні політичні та соціальні права жінок.

24 грудня 2018
Поширити в Telegram
2651
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Прийняла українську ідентичність та не зреклася її
«Душа українського шістдесятництва».
Очільниця ЗУНР
«Незламна жінка з палким серцем українським серцем».
Особисте і політичне
«Визволителька визволителя».