16 квітня, 2024

Та, що не підкорилась

2 грудня 2019
Поширити в Telegram
2079
Олександра Козлова

Культурна діячка, активістка та копірайтерка. Студентка, досліджує вплив медіа на громадську думку.

Та, що не підкорилась

Майбутня королева народилася у сім’ї тогочасного правителя Ндонго, який вів затяжну війну із Португалією, внаслідок чого втратив багато земель. Після смерті батька жінки престол мав перейти до брата Зінги — Нголи Мбанді. Злякавшись можливої конкуренції він вбиває свого рідного племінника, сина нашої героїні. Досить швидко Нгола поквитався за свій вчинок — дізнавшись про підступну інтригу брата Зінга сама скидає його з престолу та отруює. Хоча, це тільки одна історична версія того, що відбувалося в королівській родині. За іншими джерелами чоловік сам покінчив життя самогубством, а плітки про братовбивство розповсюджували самі ж португальці для підриву репутації нової королеви. Саме тоді жінка і зосереджує владу у своїх руках та починає будувати стратегію помсти португальцям за втрачені землі батька.

Правителька вирішує — попри усе вона має домогтися послаблення влади португальців у Південній Африці та вивести їх кораблі з портів свого королівства. Але як це зробити? На поміч жінці приходять її дипломатичні навички та вміння домовлятися. Зовсім скоро плани Зінги знайдуть підтримку в обличчі короля Конго, а разом вони об’єднаються із голландцями та місцевими племенами Гіага. В цей час жінка приймає християнство та отримує ім’я Анни, що також певним чином допомогло налагодити деякі вигідні політичні стосунки.

Спочатку королеві та її союзникам вдалося захопити аж шість ворожих кораблів, але потім ситуація різко змінилася — війська Голландії були розбиті, а Зінга почала втрачати свої землі. Коли португальці запропонували королеві приєднатися до них, вона відмовилась від свого титулу та престолу. Зінга завжди вважала, що краще взагалі відмовитися від участі в іграх світової політичної арени, аніж стати васалом своїх ворогів.

За свідченням деяких істориків саме Мбанді заборонила полігамію на території сучасної Анголи. Хоча поговорюють, що у неї був навіть свій чоловічий гарем! А свої останні роки життя вона присвятила благодійності та підтримці колишніх рабів. За її ініціативи жінки-рабині отримали дозвіл створювати сім’ї та народжувати дітей. Національний резервний банк Анголи випустив серію монет із зображенням Зінги «як символ визнання її ролі в захисту самобутності її народу». А її статуя в столиці країни навіть стала популярним місцем для весілля молодих пар!

2 грудня 2019
Поширити в Telegram
2079
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Прийняла українську ідентичність та не зреклася її
«Душа українського шістдесятництва».
Очільниця ЗУНР
«Незламна жінка з палким серцем українським серцем».
Особисте і політичне
«Визволителька визволителя».