24 квітня, 2024

Від невільниці до «сірого кардинала»

12 березня 2019
Поширити в Telegram
2967
Олександра Козлова

Культурна діячка, активістка та копірайтерка. Студентка, досліджує вплив медіа на громадську думку.

Від невільниці до «сірого кардинала»

Історики і досі сперечаються про справжнє ім’я напівлегендарної Роксолани – за різними джерелами її називають Олександрою або Анастасією Лісовською. Згідно легенди, походить майбутня правителька з невеликого містечка Рогатин. В ту фатальну ніч дівчина втратила усе – сім’ю, рідних, друзів. Місто було спалено, а саму дівчинку (якій на той момент було близько 11-ти років) відправлено у столицю Османської імперії – Стамбул. Звідти і почалась історія дівчини, яку потім віками з повагою будуть згадувати як Роксолану…

Потрапивши у гарем до султана Сулеймана Кануні (він же Сулейман Пишний) дівчина отримує нове ім’я, а разом із ним і нове життя. Юна бранка змогла закохати у себе правителя, який присвячував їй свої вірші, ввів для неї новий титул «хасекі султан» та навіть одружився на своїй обраниці, що було нечуваним порушенням традицій тогочасної імперії.

До того часу в історії країни не було жодного випадку, коли наложниця водночас ставала дружиною та політичним порадником правителя – Хюрем стала першою жінкою з такими привілеями. Роксолана навіть змогла заручитися підтримкою багатьох могутніх політичних діячів міжнародної арени. У народі Роксолану навіть називали відьмою, адже султан так захопився своєю обраницею, що безліч разів відправляв подарованих йому бранок назад. Більш того, майже у всіх своїх політичних рішеннях він радився саме із Хюрем, що викликало неабиякий подив та непорозуміння з боку інших впливових осіб імперії.

У хасекі було п’ятеро дітей, з них чотири – хлопчики, один з яких (Селім II) зайняв престол після батька. З початку правління видатної володарки розпочалась епоха в політичній історії Османської імперії, яку науковці потім назвуть «жіночий султанат». Могутня діячка приймала у себе послів, листувалася із видатними представниками різних країн та знала багато мов. За її підтримки було збудовано багато мечетей, фонтанів, засновано благодійний фонд та декілька притулків. Роксолана робила багато чого і для своєї рідної країни – історики виявили певну закономірність між значним зменшенням кількості набігів татар на Україну та періодом правління жінки.

Здавалося б, як звичайна дівчина з невеликого містечка змогла кинути виклик не тільки мусульманським традиціям, але й усьому світові в цілому? Роксолана є чи не найпершою жінкою із світовим ім’ям, чиїй діяльності належить організація могутньої політичної сили, уособленням якої є вона сама. Пройшовши шлях від султанської невільниці до статусу чи не найвпливовішої жінки світу Роксолана довела – жодна перешкода не може стати їй на заваді на шляху до своєї мети.

12 березня 2019
Поширити в Telegram
2967
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Прийняла українську ідентичність та не зреклася її
«Душа українського шістдесятництва».
Очільниця ЗУНР
«Незламна жінка з палким серцем українським серцем».
Особисте і політичне
«Визволителька визволителя».