25 квітня, 2024

Жінка, що пішла наперекір своєму походженню

4 квітня 2019
Поширити в Telegram
2582
Олександра Козлова

Культурна діячка, активістка та копірайтерка. Студентка, досліджує вплив медіа на громадську думку.

Жінка, що пішла наперекір своєму походженню

Берта Кінскі народилася у заможній родині австрійського генерала. На жаль, батько помер незадовго до народження своєї донечки, тому дівчинку ростила мати. Як і належить аристократичним австрійським сім’ям того часу, Берту виховували у мілітаристських традиціях. Якби вона знала, що буде боротися із цими принципами усе своє життя!

Отримавши гарну освіту, Берта планує стати співачкою, але цим мріям не судилося збутися – після навчання дівчина влаштовується гувернанткою до австрійського барона. Через декілька років Зутнер виходить заміж за його сина, який працював журналістом та писав репортажі про війну між Туреччиною та Росією. Саме тоді Берта і розпочинає свою письменницьку кар’єру. В її найвідомішій праці під назвою «Геть зброю!» йдеться про заміжню жінку, чия доля була зламана європейськими війнами другої половини XIX століття. До речі, певні факти з цієї історії мають пряме відношення до життя самої авторки. Біль втрат, розчарування та страждання головної героїні не залишили байдужою як письменницьку еліту, так і глобальну антимілітаристську спільноту. Саме ця робота стверджує право Зутнер на звання найвідомішої пацифістки в історії Європи. А її праця «Помисли людства» була присвячена багатьом гострим соціальним викликам, зокрема, проблемам жіночого руху. Тоді Берту починають називати «світочем фемінізму», хоча їй самій більше подобався статус «голубки миру».

Тим часом у колах мілітаристської еліти Австрії Берту стали називати «зрадницею». Саме про неї почали створюватися багаточисленні карикатури із критикою її діяльності. Але це не завадило жінці йти до своєї мети далі.

Встановивши репутацію критикині мілітаризму Зутнер організовує Австрійське товариство миру та стає віце-президентом Бернського бюро миру – асоціації, що на той час вважалася символом глобального пацифістського руху. Працювала Берта на цій посаді цілих двадцять років.

За її часткової підтримки була заснована Нобелівська премія миру, якою її було урочисто нагороджено через декілька років. До речі, Зутнер була першою жінкою, що отримала цю премію.

Зараз Берта фон Зутнер по праву вважається чи не найвідомішою жінкою Австрії. Також вона є одною з небагатьох діячок, чиї портрети зображуються на національних банкнотах країни.

Перед своєю смертю чоловік Берти змусив її пообіцяти, що вона не покине своєї справи. Жінка стримала свою обіцянку. Зараз роботи діячки вважаються символом не тільки тогочасного, але і сучасного руху пацифістів. Кинути виклик своєму походженню та суспільній думці заради ідеї, яка потім знайде підтримку в числі мільйонів наслідувачів – це яскравий приклад того, як жінки змінювали та продовжують змінювати світ.

4 квітня 2019
Поширити в Telegram
2582
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Прийняла українську ідентичність та не зреклася її
«Душа українського шістдесятництва».
Очільниця ЗУНР
«Незламна жінка з палким серцем українським серцем».
Особисте і політичне
«Визволителька визволителя».