25 квітня, 2024

Держава — це ми. І давайте змінюватися

6 грудня 2018
Поширити в Telegram
3196
Олена Каньдя
Інтровертна феміністка.

Поїздку до Заліщиків відкладаю вже дуже довго. Чистого ентузіазму побачити місто у обіймах Дністра мені було замало, щоб спакувати рюкзак. Та тепер, серед причин спланувати поїздку туди — і історія жінки, яка очолює Заліщики.

(Фото: Фейсбук-сторінка Алли Василівни Квач)

У 2015 році, несподівано для себе, Алла Квач опинилася серед кандидатів на посаду міського голови Заліщиків. Хіба вийде кабінет приватного стоматолога змінити на кабінет мера? «Квачиха нам не конкурент» — казали попередні очільник міста та голова райдержадміністрації. Та ось вже три роки саме Алла Квач очолює Заліщики.

Алла — мати п’ятьох дітей. Наймолодша доня — першокласниця. А сину Оресту було двадцять три, коли Аллі довелося прийняти те, що її дитина офірувала своє життя за свободу і незалежність України. На прохання сімей, чиї сини не повернулися живими з Луганщини, Алла виступила у програмі Савіка Шустера, щоб розповісти про бюрократичні перешкоди, з якими стикаються родичі загиблих військовослужбовців.

(Фото: кадр з YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=e3wWQOWXAe4)

На тому прямому ефірі Алла Квач поділилась болем не лише свого серця. Не лише своєї сім’ї, не лише нареченої свого сина. Навіть не болем лише сімей «айдарівців». Щось підказувало Аллі, що в теперішній Україні навіть розпука має вилитися у діяльність, і вона сказала:

«Сини туди пішли, тому що вірили, що в цій державі можна щось змінити на краще.

...Держава — це не є якесь географічне чи контурне поняття чи будь-яке абстрактне поняття, держава — це кожна людина.

...І коли ми змінимо трошечки кут зору, коли задумаємося над такими простими питаннями як...«Що особисто я можу зробити для того, щоб щось змінити в цій державі?» [то зрозуміємо, що] змінити можна багато.

...Держава-це ми. І давайте змінюватися»1

(Фото: https://censor.net.ua/resonance/3044627/mer_zalschikv_alla_kvach_ya_ne_dozvolyu_znischiti_te_za_scho_zaginula_moya_ditina)

Після цих слів заліщани бачили у Аллі вже не лікарку, а лідерку. Подивована, жінка спершу не уявляла такої ролі для себе, та врешті вирішила, що це її шанс змінити країну.

Ставши очільницею десятитисячного міста, Алла не просить для себе поблажок. Ні материнство, ні особиста драма, ні відсутність попереднього політичного досвіду — ніщо, як вважає Алла — не є на заваді жінці у політичній самореалізації:

Я б не сказала, що в нас існує якась особлива дискримінація жінок чи чоловіків. Радше це дискримінація в голові. Якщо хтось щось хоче робити, то хто кому не дає? Якщо жінка обирає сім’ю і дітей, це не значить, що вона зробила поганий вибір. Вона так чується. Мине якийсь час, дітки підростуть, і жінка захоче себе реалізувати в чомусь іншому.

Я десь читала, що жінка як змія — знімає з себе шкіру і постійно оновлюється, тому може реалізувати себе в багатьох іпостасях в цьому житті. І кар’єрний ріст, і діти, і сім’я, і політика.2

Тепер Алла Квач починає свій робочий день удосвіта — прокинувшись о четвертій ранку, встигає скласти план дій ще до сніданку. А запланувати для Алли — означає зробити. Так Заліщики і змінюються, разом з втіленими ранковими задумами свого мера.

Маленькі кроки — модернізація міського парку, заміна вуличного освітлення, численні ремонти, закупівля обладнання для потреб будівництва — все це вже зроблено з ініціативи Алли. Алла планує організувати окремий простір для молодих мам, а ще — для людей похилого віку.

Особливий фокус Алли — Заліщики туристичні. Між Першою та Другою світовими війнами Заліщики славилися як «польська Рів’єра» — туристи зупинялися у численних віллах та ніжилися на пляжах, обираючи цей курорт за м’який клімат середземноморського типу. Алла Квач мріє повернути місту туристичну славу, що цілком зникла за радянської влади — жінка розуміє, що таким чином ще й працевлаштує чимало заліщан. Зараз з Аллою працює ціла команда молоді, що горить туризмом. Крім очевидного — розвитку туристичної інфраструктури, разом вони планують проекти, які можливі лише у Заліщиках:

Ідей дуже багато. Наприклад, Заліщики — помідорний край, можна Томато-сіті зробити… Справа в тому, що в нас такий клімат, що все достигає на два тижні раніше, ніж в околицях, тому що ми в долині, ніби в теплиці, в парнику.3

Унікальність пропозиції зробила популярним «Заліщики-фест», організований місцевими активістами, що відгудів цього літа вже втретє. Музичний фестиваль — не нова ідея для України. Але скільки українців обрало саме цей, очікуючи побачити особливу панораму та спробувати сплав Дністром.

(Фото: https://poglyad.te.ua/rehiony/strongalla-kvach-mer-zalishhykiv-za-25-roky-ya-ne-vzyala-zhodnogo-habarya-ne-porishala-zhodnogo-pytannyastrong.html)

Саме через безапеляційне ставлення Алли Квач до майбутнього річки Дністер, жінку неодноразово критикували її опоненти. Алла принципово проти будівництва каскаду ГЕС на Дністрі, що перетворить повноводну річку на шість замулених ставків. Та є і ті, кому байдуже до Дністровського каньйону як частини загальноєвропейської природно-заповідної смарагдової мережі, але не байдуже до потоків фінансування для створення ГЕС. Алла переконалася, що кожен її публічний виступ проти будівництва ГЕС завершується перевіркою Держекоінспекції та штрафами.

Та мер Заліщиків діє за принципом: «Критикуєш — пропонуй, пропонуєш — роби»4. Тому жінка, попри шантаж перевірками, не зрікається своєї позиції, і пропонує альтернативи, які відповідають сучасним європейським практикам — замість нових ГЕС, Алла популяризує ідею використання альтернативних джерел енергії, посилаючись на успішний досвід сусіднього села Добровляни, де діють сонячні батареї. Разом з активістами та екологами Алла їздить селами вздовж Дністра і пояснює людям, яка екологічна катастрофа може трапитися.

Про три роки своєї праці як очільниці міста Алла каже: «Багато зроблено, але все рівно замало. Господарка — це ж як жіноча робота: помили посуд, зварили їсти, сіли, поїли і давай знову мити посуд і варити їсти. Це ніколи не закінчиться, це надовго і всерйоз.»5

Та з чим Аллі не доводилося б зіткнутися, за які «нежіночі» справи не довелося б братися, вона має внутрішній компас, у правильності якого не сумнівається: «Все, що роблю, звіряю по своєму синові, по його ідеалах, по його стремліннях. Орест є моїм щитом і моїм мечем»6 З цим щодня і прокидається головна жінка Заліщиків, свідома того, що держава — це ми, це її діти, це вона сама.

(Фото: https://censor.net.ua/resonance/3044627/mer_zalschikv_alla_kvach_ya_ne_dozvolyu_znischiti_te_za_scho_zaginula_moya_ditina)

*У попередній версії матеріалу було допущено фактологічні помилки. Після звернення читача ми їх виправили. Ідеться про створення молодіжного центру, який Алла Квач не створювала, а також «Заліщикифест», який організовували активісти, а не міська голова.

  1.             Шустер LIVE:https://www.youtube.com/watch?v=e3wWQOWXAe4

  2.             Новинний портал Погляд (21 червня 2018              року):    https://poglyad.te.ua/rehiony/strongalla-kvach-mer-zalishhykiv-za-25-roky-ya-ne-vzyala-zhodnogo-habarya-ne-porishala-zhodnogo-pytannyastrong.html

  3.             Новинний портал             Погляд (21 червня 2018 року):     https://poglyad.te.ua/rehiony/strongalla-kvach-mer-zalishhykiv-za-25-roky-ya-ne-vzyala-zhodnogo-habarya-ne-porishala-zhodnogo-pytannyastrong.html

  4.             Цензор.нет (19 січня        2018 року): https://censor.net.ua/r3044627

  5.             Новинний портал             Погляд (21 червня 2018 року):     https://poglyad.te.ua/rehiony/strongalla-kvach-mer-zalishhykiv-za-25-roky-ya-ne-vzyala-zhodnogo-habarya-ne-porishala-zhodnogo-pytannyastrong.html

  6.             Цензор.нет (19 січня 2018 року):                 https://censor.net.ua/r3044627

6 грудня 2018
Поширити в Telegram
3196
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i