18 квітня, 2024

Новини

Події 2-8 липня 2018 року
Цього тижня - конгрес HeForShe у Києві та фіхова дискусія про гендер для медіа у Харкові!
У Києві відбулася конференція щодо Національного плану дій з виконання резолюції «Жінки, мир, безпека»
24 лютого 2016 року Україна стала однією з 74-х країн, прийнявши перший Національний план дій з виконання резолюції РБ ООН 1325 (2016-2020) для подальшої інтеграції порядку денного «Жінки, мир, безпека» у процеси реформування, відновлення та миробудування. 
Події 25 червня – 1 липня 2018 року
Цього тижня - Київ, Луцьк і Херсон! Кінопокази, зустрічі, неформальне спілкування - все про жінок і про гендерні питання. 
Приміряти досвід жінки - глобальна акція "Walk a Mile in Her Shoes"
Чоловіки в усьому світі одягають жіночі туфлі, щоб пройти в них півтора кілометра та привернути увагу до проблеми сексуального насилля щодо жінок.  
Петиція на підтримку  антидискримінаційної експертизи підручників
На сайті Музею жіночої та гендерної історії з'явилося звернення до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, Віце-прем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко та Міністерки освіти й науки України Лілії Гриневич з проханням підтримати Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти “Освіта: гендерний вимір - 2021”, що передбачає антидискримінаційну експертизу. 
Марш Рівності. Нам вдалося!
Утретє перечитуєш інструкцію безпеки. Ретельно обираєш зручне для бігу взуття, комфортний і непримітний одяг, що закриває тіло. До рюкзака, що нестимеш попереду (аби не схопили ззаду) складаєш аптечку, копію документів, трохи готівки й запасні футболку та штани. У швидкий набір мобільного телефону додаєш контакти друзів і подруг, котрі мають машину й будуть вільні в цей час. Завантажуєш додатки з таксі, повторюєш номери служб порятунку, завчаєш шляхи відходу. Перед виходом присідаєш «на доріжку», хоча ніколи не була забобонною. І кожні тридцять хвилин відписуєш батькам чи подругам, аби знали, що з тобою все гаразд. Звучить, ніби сценарій до якогось екшену про шпіон_ок і бандит_ок, чи не так? Мушу вас розчарувати. Це лише опис того, як я (та ще кілька тисяч людей) збиралися на Марш Рівності 17 червня, що його радикальні ПТЦ (прихильники традиційних цінностей), перегріті червневою спекою, збиралися перетворити на  «сафарі».
Події 18-24 червня 2018 року
Цього тижня кілька цікавих подій у Києві. Говоритимуть про жіноче лобі, жіноче здоров'я, а також відбудеться Хода центром Києва за право на вільний публічний простір без нападів і провокацій. 
Що українські чоловіки думають про гендерну рівність і насильство щодо жінки
На довгому шляху боротьби з гендерними стереотипами й домашнім насильством чоловіки зазвичай лишаються ніби викинутими на узбіччя. Про них прийнято говорити загально, до кінця не розуміючи, чи впливає гендерна стигматизація на чоловіків і чому ж насправді вони вдаються до насильства. Утім, цього червня ситуація дещо змінилася, і чоловіків нарешті почали забирати з узбіч та включати до гендерного дискурсу.
У КПІ ім. Ігоря Сікорського створено гурток «Лінгвістичні гендерні дослідження»
У КПІ ім. Ігоря Сікорського створено гурток «Лінгвістичні гендерні дослідження» за інтересами студентів наукового спрямування факультету лінгвістики. Керівником гуртка призначено кандидатку філологічних наук, доцентку кафедри теорії, практики та перекладу англійської мови Ткачик Олену, наукові інтереси якої охоплюють гендерну та когнітивну лінгвістику, й відображені в циклі праць з проблем мовного і мовленнєвого відображення когнітивних гендерних особливостей та дисертаційному дослідженні «Гендерні стереотипи в англомовному фольклорі».
Ірина Суслова: Під приводом захисту сімейних цінностей Україну хочуть повернути до радянського минулого
Поданий до парламенту законопроект 8442 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту суспільної моралі та традиційних сімейних цінностей», який видаляє із законодавства термін «гендер», порушує всі зобов’язання України, заганяє державу до міжнародної ізоляції та повертає суспільство до радянського минулого.