19 квітня, 2024

5 справді смішних серіалів на Netflix для феміністок і не тільки

28 грудня 2019
Поширити в Telegram
6032
Наталія Сліпенко

Книголюбка. Організаторка феміністського літературного клубу «Літературні посиденьки». Активістка феміністичного руху. Прихильниця інтерсекційного фемінізму. Бракує ще 39 котів.

«День за днем» (One Day at a Time)

Про що: «День за днем» — серіал про сім’ю родом із Куби, яка живе у США. Головна героїня Пенéлопі, медсестра, раніше служила в Афганістані, а тепер намагається впоратися з вихованням двох дітей-підлітків, турботою про літню маму — «найяскравішу зірку Куби», а ще з депресією і ПТСР.

Чому варто подивитися: «День за днем» — дуже милий і приємний серіал, водночас у кожній серії порушуються непрості питання, щиро і без зайвого пафосу чи моралізаторства. Взявши за основу цінності рівности і взаємопідтримки, творці серіалу розглядають чи не всі можливі складні ситуації і явища: депресію і тривожність, камінгаут, алкоголізм, міграцію, сексизм, домашнє насильство, реінтеграцію ветеранів у суспільство.

Статус: знімається, очікується 4-й сезон на іншому сервісі

Тривалість: 3 сезони по 13 серій, 25–30 хвилин кожна

Жанр: ситком

«Нетиповий» (Atypical)

Про що: «Нетиповий» — це про головного героя серіалу, Сема, 18-річного юнака з аутизмом. Хоча він не завжди спілкується і сприймає світ так, як нейротипові люди, він люблячий син і брат, вірний друг і — хтозна — можливо, навіть турботливий хлопець. У серіалі розповідається не лише про досвід Сема, а й про те, як він впливає на всю його родину, стосунки батьків та життя молодшої сестри.

Чому варто подивитися: Серіал викликає насамперед величезну емпатію і симпатію до головного героя. Він учить нас терпимо й відкрито ставитися до індивідуальних особливостей людей. Серіал отримав також високі оцінки від людей, котрі самі перебувають на аутичному спектрі, як досить реалістичний.

Статус: вийшло 3 сезони, інформації про четвертий поки що немає

Тривалість: 3 сезони, 28 серій загалом, по 30 хвилин кожна

Жанр: драма, комедія

«Алекса і Кейті» (Alexa & Katie)

Про що: Алекса — чотирнадцятирічна дівчинка, яка пережила лейкемію і повертається в школу після одужання. Вона хоче жити так, як усі дівчата-підлітки, і не хоче, щоб хтось знав про її хворобу, але це не завжди легко і для неї, і для її родини. На щастя, в Алекси є найближча подруга Кейті, готова заради неї на все. Завдяки бунтівному характеру Алекси подруги потрапляють у чимало халеп.

Чому варто подивитися: Хоча це дуже підлітковий серіал, дивитися його приємно, бо в ньому йдеться про те, чого нам завжди не вистачає, — про підтримку і сестринство. А ще це, мабуть, найкращий серіал, який можна дивитися разом із дітьми: веселий і водночас повчальний, він учить цінувати те, що є, і радіти кожному моменту.

Статус: вийшло 2 сезони, очікується третій

Тривалість: 23 серії по 23–30 хвилин кожна

Жанр: ситком

«Ґрейс і Френкі» (Grace and Frankie)

Про що: Як і попередній серіал у нашому переліку, «Ґрейс і Френкі» — про двох дівчат, тільки цим дівчатам трохи за сімдесят. Коли чоловіки Ґрейс і Френкі зізнаються, що закохалися одне в одного і планують бути разом, життя обох жінок стає з ніг на голову. Вони ніколи одна одну особливо не любили, але тепер їм доведеться навчитися миритися, а можливо, навіть дружити.

Чому варто подивитися: Не так багато є серіалів, де головні героїні — жінки старшого віку, і грають їх теж далеко не молоді акторки. У серіалі йдеться також про сестринство і взаємну підтримку. Крім того, що це чудова можливість поспостерігати за життям старших жінок, це ще й справді смішно і цікаво. Основна ідея серіалу — почати життя з нового аркуша можна в будь-якому віці.

Статус: вийшло 5 сезонів, очікується шостий

Тривалість: 65 серій по 25–35 хвилин кожна

Жанр: ситком

«Мами-працівниці» (Working Moms)

Про що: З назви очевидно, що в серіалі йдеться про мам, котрі працюють, та про виклики, які перед ними постають. Чотири подруги повертаються на роботу після декретної відпустки і тепер повинні встигати займатися дітьми, працювати, влаштовувати особисте життя і просто жити.

Чому варто подивитися: Є чудовий вислів, мовляв, від мам, котрі працюють, очікують, що вони роститимуть дитину так, наче в них немає роботи, і працюватимуть так, наче в них немає дитини. Саме такі труднощі досліджує цей серіал. І нехай в Україні проблеми цих мам можуть здатися неістотними, героїні однаково викликають співчуття, а мами серед нас зможуть упізнати в них себе.

Статус: вийшло 3 сезони, очікується четвертий

Тривалість: 39 серій по 22 хвилини

Жанр: комедія

28 грудня 2019
Поширити в Telegram
6032
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Насильство над природою й насильство над вразливими спільнотами – у чому зв’язок
Говорячи про зміну клімату, ми найчастіше думаємо про спекотне літо, знищені екосистеми чи нещасних білих ведмедів на льодовиках, що тануть. Менше розмірковуємо про економічні наслідки, хоча на минулорічному Світовому економічному форумі екологічні виклики вже визнали головною загрозою для світової економіки на найближчі роки. Про соціальний, і особливо ґендерний аспект проблеми, згадуємо ж в останню чергу. У той час як спільноти, які найбільш вразливі до зміни клімату, – це часто ті ж самі спільноти, де різко виражена ґендерна нерівність. І ці дві проблеми посилюють одна одну.
Чому так мало жінок в архітектурі?
Публічна лекція та дискусія “Чому так мало жінок в архітектурі?” відбулася на Платформі Острів Пропонуємо конспект двох доповідей що прозвучали в рамках цієї події: про видатних жінок-архітекторок кількох останніх сторіч, видимість жінок в архітектурі, їх відсоток серед осіб, які приймають рішення, соціокультурні та історичні чинники, які впливали представлення жінок в архітектурній професії.
Професійні жіночі асоціації та підтримка жіночого підприємництва
Жінки допомагають жінкам розвиватися. Професійні асоціації гуртують однодумиць і допомагають у кар’єрному зростанні, а проєкти підтримки жіночого підприємництва пропонують семінари, тренінги, бізнес-консультації та навчальні візити.