16 квітня, 2024

Шкільні уроки про секс по-голландськи

3 лютого 2018
Поширити в Telegram
12080
Дарина Мізіна
студентка Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, авторка статей про сексуальну освіту
Читайте також:

Відомо, що успішні й ефективні нідерландські ініціативи можуть правити за приклад для багатьох інших держав. Так само із сексуальною освітою, адже за останні 40 років навчальні програми тут удосконалено настільки, що саме Нідерланди можна вважати найуспішнішими в контексті сексуальної просвіти.

Про особливості людського тіла, оголеність, різницю між хлопчиками й дівчатками, про особливості дружніх стосунків голландські діти починають дізнаватися вже з чотирьох років. Сексуальна освіта в Нідерландах складається з двох основних програм: Relationship and Sexuality та Long Live Love. Перша, розрахована на дітей віком 4–12 років, передбачає 49 уроків згідно з віковими потребами дитини. Десяти-дванадцятирічним розповідають про особливості пубертатного віку, різницю між любов’ю і дружбою, контрацепцію, навчають протистояти небажаному впливу однолітків_ок. За програмою LLL сексуальність тлумачать учнівству 13–15-ти років. Її структура (шість уроків десь по 50 хвилин кожен) передбачає такі теми:

  • Коли ти закоханий_а
  • Тепер ти в стосунках
  • Наскільки далеко ти хочеш зайти?
  • Я займаюся захищеним сексом або не займаюся ним узагалі
  • Що потрібно знати про презервативи й пігулки
  • Як мені цього (захищеного сексу) досягти?

Навчальний пакет LLL складається з п’яти елементів:

  1. Учнівський ілюстрований журнал із ситуаціями, близькими до підліткових реалій
  2. 5 відео-епізодів, де грають молоді актор_ки
  3. Посібник для вчителів_ьок з поясненнями й інструкціями
  4. LLL плакат
  5. Презервативи (для демонстрації та/або поширення)

Викладають уроки за програмою LLL чи R&S зазвичай учителі_ьки біології або предмета про гігієну. Практика показала, що програму, за якою реалізується LLL, треба змінювати кожні 5–10 років, щоб інформація зберігала актуальність. Чинна нині версія LLL — уже четверта. До речі, 2003 року навчальне відео LLL3 було номіновано на премію Global Awards у Нью-Йорку.

Унікальність голландського підходу до сексуальної освіти полягає в тому, що на перше місце тут виходить повага. Повага до людини і її тіла незалежно від статі, сексуальної орієнтації, віри, світогляду тощо. У Нідерландах на уроках сексосвіти не існує заборонених тем, тут заведено обговорювати будь-що, аби в молоді не виникало потреби гуглити чи запитувати у малокомпетентних друзів і подруг. З великим пієтетом ставляться тут і до виховання особистості в учні / учениці. Голландцям вдалося зробити щеплення суспільству від міфів про жіночу пасивність і чоловічу беземоційність. На уроках сексосвіти дівчат учать сприймати свої бажання як цілком природні, а хлопців заохочують проявляти власні почуття.

Варто, однак, зазначити, що ставлення суспільства до сексуальної освіти, на відміну від Швеції, у Нідерландах не таке вже й однозначне. До спротиву спричинився той факт, що в країні багато біженців_ок та іммігрантів_ок мусульманського й інших віросповідань. За останні кілька років програму модернізували так, щоб теми, порушувані на уроках сексосвіти, не ображали вірних. Крім того, у навчальних відеороликах можна побачити багато акторів_ок — представників_ць інших рас, релігій і національностей.

Разом із сексуальною освітою Нідерланди впроваджують інші ініціативи для статевого здоров’я молоді. Скажімо, протизаплідні пігулки тут безкоштовні до 21 року, а в шкільних автоматах продається контрацепція.

Про ефективність голландського підходу свідчить приголомшлива статистика. Згідно з дослідженнями, більшість молоді описує свій «перший раз» як приємний досвід; у 9 з 10 місцевих підлітків перший статевий акт був захищеним; середній вік сексуального дебюту в Нідерландах — 18,1 року, а рівень підліткової вагітності тут один із найнижчих у світі — 5 випадків на 1000 дівчат (порівняно з 30 випадками у Великій Британії чи 33 у США).

Досвід Нідерландів справді унікальний. Їхній приклад свідчить, що навіть за умов релігійного й етнічного розмаїття говорити про секс можливо й потрібно, головне — повага до людини і її світогляду, а також формування іміджу школи як місця довіри й підтримки.

Джерела

  1. https://www.rutgers.nl/sites/rutgersnl/files/PDF-Onderzoek/Factsheet_Seksonderje25ste_ENG.pdf
  2. https://dutchreview.com/dutchness/the-foreign-perspective/sex-education-in-the-netherlands/
  3. http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/note/join/2013/462515/IPOL-FEMM_NT(2013)462515_EN.pdf
  4. http://unesdoc.unesco.org/images/0018/001832/183281e.pdf
  5. http://unesdoc.unesco.org/images/0012/001201/120152e.pdf
  6. http://unesdoc.unesco.org/images/0021/002116/211604e.pdf
  7. Planned development and evaluation of AIDS/STD education for secondary school students in the Netherlands: Short-term effects / H. Schaalma et al. // Health Education Quarterly. — 1996. — Vol. 23.
  8. LLL school survey 2010.
3 лютого 2018
Поширити в Telegram
12080
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Сексуальна освіта: як це з нами сталось?
«Чому це тебе цікавить? У тебе якісь проблеми?», — приблизно так більшість моїх близьких і рідних реагували на новину про те, що відтепер я писатиму спецрубрику для “Гендер в деталях” про  сексуальну освіту. Я на це ввічливо посміхалася й відповідала, що все в мене гаразд. Хоча розуміла, що ані в мене, ані в більшості української молоді (та й не тільки) нічого не гаразд. Бо доки сексуальність вважатиметься чимось сороміцьким, а сексуальна освіта — непотрібною, «гаразд» лишатиметься для нас недосяжним.
Невидимі: шкільна освіта та ЛГБТ-люди
«Юність. Хлопець чи дівчина відчуває симпатію до когось одного протилежної статі», — переконують учнівство восьмого класу Т. Воронцова і В. Пономаренко у своєму підручнику «Основи здоров’я». Разом із ними моногамний гетеронормативний підхід пропагують і вчитель_ки цього предмета.
(Не)дитячі листування: що таке секстинг і чим він загрожує підліткам
Інтернет і соціальні мережі вивели сексуальне життя на зовсім новий рівень. Тепер уникнути ЗПСШ і небажаних вагітностей можна зі стовідсотковою гарантією за допомогою... секстингу — передачі, прийому і пересилання сексуальних повідомлень, фотографій або інших зображень за допомогою мобільного телефона, комп’ютера чи інших цифрових пристроїв. І одна справа, коли цим займаються дорослі, щоб додати смаку своєму інтимному життю, зовсім інша — коли до секстингу вдаються неповнолітні. У статті розглянемо найпоширеніші причини інтим-листування підлітків, загрози, пов’язані з ним, і юридичний бік питання.