28 березня, 2024

(Не)дитячі листування: що таке секстинг і чим він загрожує підліткам

1 травня 2018
Поширити в Telegram
13672
Дарина Мізіна
студентка Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, авторка статей про сексуальну освіту

(Не)дитячі листування: що таке секстинг і чим він загрожує підліткам

Читайте також:

Незважаючи на те, що поняття секстингу порівняно нове в науковому й інформаційному лексиконі, у світі вже існує безліч спеціальних вебсайтів та додатків для цього виду листувань, а американська співачка Lana Del Ray навіть присвятила цьому пісню. У науковому середовищі секстингом почали цікавитися на початку 2000-х. Результати перших досліджень були навдивовижу різними: опитування засвідчували, що займаються цим від 5 до 44 % дорослого населення.

Хвиля стурбованості секстингом серед дітей і підлітків прокотилася у США 2011 року, коли стало відомо, що кілька уч_ениць поширювали відверті світлини одноліток у школі. Тоді ЗМІ підхопили тенденцію й масово стверджували, що 20 % підлітків займаються інтим-листуванням (результати маркетингового дослідження 2008 року). Того ж таки 2011 року Американська академія педіатрії внесла секстинг до ризиків, пов’язаних із використанням підлітками соціальних ЗМІ. Пізніше з’ясувалося, що лише 10 % неповнолітніх вдавалися до секстингу і тільки 1 % із них отримували чи надсилали відверті фотографії. І хоча ці цифри здаються мізерними, причини бути на сторожі кібербезпеки ваших дітей таки є. Спробуємо розібратися в цьому детальніше.

Чому вони «це» роблять?

Згідно з результатами досліджень, більшість підлітків, котрі займаються секстингом, роблять це для вираження сексуального потягу. Зазвичай ідеться про юні пари, які ще не готові до самого коїтусу, але вже відчувають довіру одне до одного й сексуальний потяг.

Через цікавість. Одна справа — вродливі чоловіки й жінки в порно, схематичні зображення у підручниках чи й зовсім непривабливі ілюстрації до анатомічної будови статевих органів, і зовсім інша — дізнатися, як виглядає тіло твоїх друга чи подруги або ж і власне.

Через тиск однолітків, для самоствердження. Медіа-хайпи навколо зірок і їхніх оголених фотосесій — невилучна частина інформаційного простору сьогодні. Це може навіювати підліткам думку, що відверті фото допоможуть здобути популярність і навіть авторитет у колективі. Крім того, часом до секстингу вдаються, щоб довести свою «відповідність» уявленням інших. Сексуалізація мас-культури й поширене серед молоді вихваляння пережитими інтимними досвідами також призводять до того, що дехто з них займається інтим-листуванням, щоби бути, «як інші».

Можливі загрози секстингу

Найчастіше негативний наслідок секстингу — поширення відвертих фотографій за спиною тих, чиє тіло на них зображено. Дослідження Інституту соціології НАН України, проведене 2009 року з ініціативи компанії «Київстар», показало, що більше як 28 % українських дітей, які взяли участь в опитуванні, були готові надіслати свої фотокартки незнайомцям у мережі. Невдалий розрив стосунків, сварка, заздрість, а то й просто підсвідома дитяча жорстокість можуть призвести до того, що світлини, відео чи просто повідомлення інтимного характеру стануть «колективною власністю», причиною булінгу або шантажу.

У Японії, наприклад, дедалі більше дівчат стають жертвами дорослих чоловіків, котрі, отримавши першу відверту світлину, погрожують розіслати її родич_кам і знайомим, якщо дівчина або не надішле більше фотографій, або ж не погодиться на секс.

Менш помітним, але від цього не менш згубним наслідком секстингу може стати самооб’єктивізація підлітків. Її найвірогідніші жертви — дівчата. В умовах відсутності комплексної сексуальної освіти порно, де жінка й досі залишається пасивним об’єктом, — найпоширеніше «джерело інформації» про секс для підлітків. Юній дівчині, котра бачить захоплення однолітків порноакторками, може здатися, що й вона — просто тіло, яке повинні хотіти. У такому випадку секстинг перетворюється на спосіб самоствердження, і надалі може призвести до знецінення власних здібностей, до сексуальної нерозбірливості і ризикованої статевої поведінки.

Що можуть зробити дорослі?

Більшість фахівців і фахівчинь радять батькам бути уважнішими до життя, яке їхні діти ведуть у соцмережах. Утім, потрібно розуміти, що контроль не завжди допомагає. Надмірна опіка може призвести до того, що дитина сприйматиме вас як диктатора чи диктаторку. Дієвішим способом убезпечити підлітків від загроз секстингу стануть відвертість і довіра. Поясніть дитині, що секстинг може загрожувати її конфіденційності й безпеці; що її тіло недоторканне і жодна людина на світі не має на нього права.

Певна річ, одним з «охоронців» дитини від цього виду кібернебезпеки повинна стати школа. В ірландському центрі інтернет-безпеки розробили спеціальний ресурс Lockers та програму для навчальних закладів під цією ж назвою, що має на меті попередити негативні наслідки секстингу для школярства.

Крім моральної шкоди, в інтим-листування є і юридичний ризик, адже поширення відвертих зображень чи відео з неповнолітніми — злочин. У 2010 році у США засудили вісімнадцятирічного Філіпа Альперта (Phillip Alpert), який електронною поштою розіслав світлини своєї колишньої шістнадцятирічної подруги.

Відповідно до Закону України «Про захист суспільної моралі», секстинг із неповнолітніми та поширення відвертих світлин може вважатися розповсюдженням дитячої порнографії. У березні 2017 року в Україні засудили до семи років позбавлення волі 44-річного чоловіка за поширення дитячої порнографії. В соцмережах «Одноклассники» і «Вконтакте» він під чужими іменами, зокрема й жіночими, відкривав свої сторінки, а щоб легше було контактувати з дітьми, під одним із «ніків» видавав себе за десятирічну дівчинку. Через мобільний інтернет зловмисник скачував на свій телефон фото- й відеопорнографію, розміщував на своїх сторінках і пересилав друзям по соцмережах. Як правило, жертвами збоченця ставали неповнолітні.

Фахівці й фахівчині не беруться називати сам секстинг підлітків явищем тотальної загрози. Більше причин для хвилювання дає ймовірний витік інтимної інформації. Проте й цього можна уникнути. Завдяки відповідній освіті та готовності тат і мам говорити про «це» відверто, не завуальовуючи, не наказуючи, а будуючи рівний діалог зі своїми дітьми.

Джерела:

  1. «Безпека дитини в інформаційно-комунікаційному просторі». Щорічна державна доповідь про становище дітей в Україні за підсумками 2016 року
  2. http://d-l.com.ua/ua-issue-article-129
  3. https://edition.cnn.com/2011/12/05/health/teens-sexting/
  4. https://www.webwise.ie/parents/teens-sexting/
  5. https://www.webwise.ie/lockers/
  6. https://www.healio.com/psychiatry/journals/jpn/2013-7-51-7/%7Bd823383b-0013-4915-9e2e-f1cb67390fda%7D/sexting-serious-problems-for-youth#divReadThis
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668382
  8. https://adammclane.com/2011/12/a-brief-history-of-sexting-and-the-power-of-media-manipulation/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24982103
  10. http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/T031296.html
  11. https://www.psychologytoday.com/us/blog/teen-angst/201103/sexting-teens
  12. https://www.nytimes.com/2018/03/12/well/family/teens-are-sexting-now-what.html
  13. https://www.huffingtonpost.com/megan-maas/8-reasons-to-rethink-teen_b_12051534.html
  14. http://www.asahi.com/ajw/articles/AJ201712110010.html
  15. https://pdfs.semanticscholar.org/3ac8/f94a502b4bd7dba7874760c84ad1a7c078be.pdf
  16. http://time.com/5172906/sexting-messages-teens/
1 травня 2018
Поширити в Telegram
13672
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Сексуальна освіта: як це з нами сталось?
«Чому це тебе цікавить? У тебе якісь проблеми?», — приблизно так більшість моїх близьких і рідних реагували на новину про те, що відтепер я писатиму спецрубрику для “Гендер в деталях” про  сексуальну освіту. Я на це ввічливо посміхалася й відповідала, що все в мене гаразд. Хоча розуміла, що ані в мене, ані в більшості української молоді (та й не тільки) нічого не гаразд. Бо доки сексуальність вважатиметься чимось сороміцьким, а сексуальна освіта — непотрібною, «гаразд» лишатиметься для нас недосяжним.
Невидимі: шкільна освіта та ЛГБТ-люди
«Юність. Хлопець чи дівчина відчуває симпатію до когось одного протилежної статі», — переконують учнівство восьмого класу Т. Воронцова і В. Пономаренко у своєму підручнику «Основи здоров’я». Разом із ними моногамний гетеронормативний підхід пропагують і вчитель_ки цього предмета.
Мовчазний Схід: сексуальна освіта в Китаї і Японії
За розвитком технологій Китай і Японія випереджають більшість країн світу. Та коли йдеться про речі більш «приземлені», як-от інтимні стосунки між людьми, — гору беруть доісторичні традиції, відповідно до яких секс — це табу, і говорити про нього можуть лише чоловік із дружиною, та й ті — пошепки. У статті розглянемо наслідки відсутності сексуальної освіти в Китаї і Японії, а також поговоримо про неурядові ініціативи, які, ніби білий шум, порушують мовчазний режим вето на секс.