19 квітня, 2024

Економіка

«Що ти зробила б, якби не боялась»: книжки про роботу і кар’єру для жінок
В ідеальному світі ми не мали б говорити про «кар’єрний розвиток жінок» чи «підтримку жіночого бізнесу», чи про розрив в оплаті праці. Та поки що є над чим працювати. І в цьому допоможуть книжки про роботу та кар’єру для жінок.
Глобальний гендерний розрив в 2019 році: висновки для України
У 2019 році світовий гендерний розрив склав 68,6 % (інакше кажучи, до повної рівности жінок і чоловіків бракує ще 31,4 %). Індивідуальний рейтинг країн щороку презентують на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Порівняно з попереднім роком Україна покращила свої позиції і наразі посідає 59 місце серед 153 країн. Динаміка нашої країни постійна, позитивна, але повільна. Ми впевнено тримаємося десь «посередині» списку: для досягнення 100 % гендерної рівности нам не вистачає 27,8 % (для порівняння: лідеру, Ісландії, не вистачає 12,3 %). Та чи варто довіряти рейтингу, у якому Україна міститься між Гондурасом і Хорватією? Які ще існують індекси гендерної рівности і чи збігаються в них лідери й аутсайдери? Про спосіб обрахунку рівности, виклики глобального людського розвитку та висновки для України розповідає докторка економічних наук Любов Жарова.
Фемінізація бідності: соціологічне дослідження життєвих обставин молодих матерів
У статті дослідниці роглядають, як гендерний дисбаланс українського суспільства відображається на матеріальному становищі матерів. З метою дослідити економічні та побутові умови життя жінок, що перебувають у відпустці по догляду за дитиною, авторки провели опитування 95 жінок. Пропонуємо ознайомитись з результатами опитування. 
Що в індексі тобі моєму: чи справді з правами жінок в Україні гірше, аніж в Польщі, Росії і Киргизстані?
Нещодавно Джорджтаунський інститут жінок, миру та безпеки (США) у співпраці з National Geographic випустили цьогорічний  Індекс безпеки і миру для жінок.  Україна опинилась на 105 (з 167) місці. Попереду - Польща, Росія, Білорусь, Казахстан, Таджикистан, Вірменія, Руанда, Катар, Бахрейн і ще багато “дружніх” до жінок країн. Як так сталось — аналізує докторка економічних наук.
Як бізнес може стати чутливішим до потреб людини та наблизити феміністичну утопію
Помилка стається вже на першому етапі, коли бізнес вигадує групи, у які мають «посортуватися» люди, і пропонує жінкам «полуничний коктейль», а чоловікам — «морський бриз». Основна кількість потреб не має гендерного забарвлення: їжа, напої, косметика, засоби гігієни, зачіски, інтереси, хобі, професії. Бізнес може і повинен уже нині першим зробити крок у бік формування товарів за потребою людини, а не за соціальними ярликами. Це стане вагомим складником світу, у якому поважають насамперед особистість і власний вибір.
«Сільські жінки успішні – через підтримку розвитку сімейного фермерства та кооперації»
Комісія ООН з питань статусу жінок у 2018 році на зустрічі у Нью Йорку була зосереджена на  темі "Виклики та можливості досягнення гендерної рівності та розширення можливостей сільських жінок та дівчат". Чому ж сільські жінки стурбували міжнародну спільноту? Невже є якісь особливості їхнього становища?
Дайджест №1 від "Ла-Страда Україна"
ГО «Ла Страда-Україна» розпочинає публікацію серії дайджестів у сфері гендерної рівності. Перший випуск присвячений розривам в оплаті праці жінок і чоловіків, що є одним з найбільш розповсюджених проявів дискримінації на ринку праці.
Капіталізм, репродуктивна праця і феміністична економіка
Як бачать феміністичну утопію марксистські феміністки? Насамперед через історичний аналіз взаємодії патріархату й капіталізму, ключ до розуміння якого — репродуктивна праця.
Чинники подолання «cкляної стелі» в бізнесі в Україні
У статті розглянуто теоретичні засади перешкод на кар’єрному шляху жінок у сфері бізнесу, гендерної сегрегації ринку праці. Вивчено міжнародний досвід у подоланні явища «скляної стелі». Емпірична частина статті містить аналіз та концептуалізацію чинників подолання «скляної стелі» жінками в бізнесі в Україні на основі результатів напівструктурованих фокусованих інтерв’ю.
Село і гендер. Кому належить українська земля: чоловікам чи жінкам
Індекс гендерної рівності входить до системи показників, на основі яких міжнародні організації складають рейтинги, які відображають в тому числі рівень захисту прав людини. Такі рейтинги суттєво впливають на імідж країни, перспективи залучення іноземних інвестицій, можливості отримання грантових та кредитних коштів. «Доступ жінок до землекористування, контролю та власності на землю» (Women’s access to land use, control and ownership) – один із важливих показників гендерного індексу і включає користування, володіння та контроль над землями. Він входить до загального показника доступу до активів.