26 квітня, 2024

Секс феміністичний

18 жовтня 2019
Поширити в Telegram
6749
Дарина Мізіна
студентка Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, авторка статей про сексуальну освіту
Читайте також:

«Ну, я й написала: “феміністка”. Щоб одразу відсіювалися всілякі сексисти», — це моя подруга розповідає, як змінила опис профілю в Тіндері, щоб відкрити своє «феміністське обличчя» і не марнувати час на сексистів. Ми, взагалі, з нею як із картинки, щоправда, від цього не легше, бо картинка така.

Так от, після того як моя подруга чесно зізналася у своєму профайлі, що феміністка, сексисти не те що не відсіялися, вони активізувалися і закидали її питаннями «Так у чому нерівність?», «А чому ти тут сидиш тоді, якщо феміністка?» і так далі. Гран-прі в цьому «конкурсі» виграло запитання «А який він, феміністичний секс?». Ми вирішили не баритися й одразу понавигадували купу сценаріїв про демонізованих феміністок і секс. (Їх я вам не розповідатиму, думаю, ви самі не гірше придумаєте.) За кілька тижнів після цього бурхливого обговорення почалася тема «Феміністична утопія», і питання «А який він, феміністичний секс?» раптом набрало для мене зовсім іншого, серйознішого значення.

Мене, як і більшість людей у цьому світі, статево «виплекало» порно. Тому я виростала певною в тому, що гетеросексуальний секс має концентруватися на чоловікові, жінка збуджується одразу і стогне вже після секундної пенетрації. А ще я була певна, що чоловіча природа вимагає розмаїття самок, а жіноча природа — це про збереження Цноти і перманентне бажання сім’ї. Потім я подорослішала, потрапила у світ інтернету і не самок, а чудових жінок, які відкрили для мене Секс Феміністичний (СФ). Вартий того, щоб присвятити йому цілу утопію.

Секс Феміністичний починається ще до того, як людина вступає в різні тілесні взаємодії з іншими людьми. Так, це я про мастурбацію — неодмінний складник турботи про себе. При цьому ця молода людина знає назви статевих органів, називає їх уголос. А ще цій молодій людині ніхто не кричить на вухо про «бруд» чи «гріховність» мастурбації. Мало того, якщо ця молода людина має вагіну, ніхто не плекає в ній відразу до цієї частини її тіла, і людині цілком нормально розглядати себе там, торкатися себе там.

Коли ж молода людина відчуває готовність до тілесних інтеракцій з іншими, вона знає, що ці інтеракції можуть бути різними, але обов’язково повинні відбуватися за спільною згодою та із засобами безпеки (бо інфекції й вагітність — відповідальність усіх учасни_ць інтеракції). Знову ж таки, якщо ця молода людина має вагіну, її перший сексуальний досвід не перетвориться на Церемонію Прощання з Її Величністю Цнотою. Бо СФ передбачає визнання того, що ніякої плівки там немає, а зветься це вагінальною короною.

Сам же СФ відбувається дуже по-різному, але завжди з урахуванням потреб кожно_ї з учасни_ць. Якщо під час СФ є «нотки» чиєїсь домінантности, значить, усі учасни_ці обговорили це питання до того і свідомо погодилися на певний сценарій інтеракції.

Секс Феміністичний — це про свободу й гармонію зі своїм тілом і тілом інших. Тому жод_на з його учасни_ць не відчуває тиску через наявність / відсутність волосся на тілі, целюліту чи будь-яку іншу невідповідність конвенціональній красі. Оргазм / гучні крики / виплеск сперми не є метою СФ, його мета — задоволення для всіх причетних. Тому СФ може тривати і кілька хвилин, і кілька годин, а рішення про його закінчення може бути одностороннім.

Кількість статевих партнер_ок у СФ сприймається як число, не більше. І люди з пенісом не мають жодних переваг перед людьми з вагінами, бо не існує якоїсь окремої природи ні в тих, ні в тих.

Спілкування і тип стосунків після СФ — питання, у вирішенні яких беруть участь усі причетні, і краще таки з’ясувати все це до початку інтеракції. Адже секс — це не лише про тілесне, це ще й про почуття, і почуття жодної людини не має бути ображено рішенням когось не написати зранку, а чи відмовитися від наступного побачення тощо.

СФ — справа лише тих людей, які беруть участь в інтеракції (можливо, і тих, хто не беруть, але тільки за згодою учасни_ць). Ні родинний зв’язок, ні вік, ані професія, рівень посади, сексуальна орієнтація тощо не можуть бути причиною для непроханих порад/зауважень/дій тощо іншої людини.

Зрештою, Секс Феміністичний для декого з людей перестав бути утопією чи далеким майбутнім. Сподіваюся, разом із тим чоловіком із Тіндера, який цікавився цим особливим видом сексу у моєї подруги. Якщо ж ні, нам усім є до чого прагнути і якомога швидше.

18 жовтня 2019
Поширити в Telegram
6749
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Безгендерне майбутнє
Чому агендерні люди часто використовують ознаки чоловічого гендеру як універсальне, а множення гендерних ідентичностей не працює? Авторка пропонує мисленнєвий експеримент — забути концепти фемінности й маскулінности і подивитися на людей без них.
Справедливість vs турбота: якою має бути феміністична етика?
Традиційно західна етика пріоритизувала маскулінні цінності й нехтувала фемінними. Незалежність, справедливість і раціональність були еталоном моральности, а от пов’язаність з іншими, турботливість і емоційність чеснотами не вважалися. «WTF?» — запитують сучасні філософині-феміністки і дискутують про те, якою буде етика, звільнена від патріархальної упереджености. Можливо, настав час змінити етику справедливости на етику турботи?
Чи був би митрополит Андрей Шептицький феміністом?
Чи можна досягти порозуміння з ворогами (рівности)? Автор застосовує «принцип позитивної суми» митрополита Андрея Шептицького до сучасного конфлікту між правозахисниками і традиціоналістами: «Спроба хоча б теоретично відітнути себе від будь-якої зі сторін змушує шукати прийнятне для обох, золоту середину, спільний знаменник, можливість порозуміння. Завдання не з найлегших, але хай якими способами ми намагатимемося вирішити це рівняння, результат буде одним. Спільним знаменником для всіх виявиться повага до розмаїття».