25 квітня, 2024

Гендерний педагогічний альманах від "Крони"

20 січня 2018
Поширити в Telegram
4216
Завантажити у форматі: PDF (3.6 МБ)

Що таке «гендер» – коли це не визначення терміна, а реальне шкільне життя? Як він вплетений у викладацькі слова, шкільні коридори, сценарії свят чи щоденні звички? Якою мірою визначає наші вподобання, дії і рішення? У виданні об’єднано педагогічні есеї, у яких в легкій формі описано реальний викладацький і управлінський досвід розпізнавання й подолання гендерних стереотипів та дискримінації. У власних розповідях реальні педагоги відверто діляться історіями поведінки в тих чи інших «гендерних ситуаціях», що виникають неминуче всюди, де здійснюється освіта. Альманах буде корисний усім, хто працює в шкільній, дошкільній, вищій освіті, студентству педагогічних спеціальностей, батьківству, бабусям і дідусям, усім, хто цікавиться гендерною тематикою, проблемами сучасної освіти й виховання.

«Гендерний педагогічний альманах» виданий Гендерним інформаційно-аналітичним центром «Крона» у 2017 році в результаті проекту «Гендерний освітній експеримент», який тривав протягом трьох років у семи школах Харкова та області.

Альманах об’єднав есеї, в яких у легкій формі описано реальний викладацький і управлінський досвід розпізнавання й подолання гендерних стереотипів та дискримінації. З нього можна дізнатися про класичні «гендерні ситуації», які щодня трапляються будь-де, де вчать і вчаться. Познайомитися із реальними педагогинями й педагогами, які свідомо, наполегливо, а іноді навіть випадково віднайшли власні поведінкові «лайфхаки» і радо діляться ними.

Читайте також:

20 січня 2018
Поширити в Telegram
4216
Завантажити у форматі: PDF (3.6 МБ)
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Насильство над природою й насильство над вразливими спільнотами – у чому зв’язок
Говорячи про зміну клімату, ми найчастіше думаємо про спекотне літо, знищені екосистеми чи нещасних білих ведмедів на льодовиках, що тануть. Менше розмірковуємо про економічні наслідки, хоча на минулорічному Світовому економічному форумі екологічні виклики вже визнали головною загрозою для світової економіки на найближчі роки. Про соціальний, і особливо ґендерний аспект проблеми, згадуємо ж в останню чергу. У той час як спільноти, які найбільш вразливі до зміни клімату, – це часто ті ж самі спільноти, де різко виражена ґендерна нерівність. І ці дві проблеми посилюють одна одну.
Чому так мало жінок в архітектурі?
Публічна лекція та дискусія “Чому так мало жінок в архітектурі?” відбулася на Платформі Острів Пропонуємо конспект двох доповідей що прозвучали в рамках цієї події: про видатних жінок-архітекторок кількох останніх сторіч, видимість жінок в архітектурі, їх відсоток серед осіб, які приймають рішення, соціокультурні та історичні чинники, які впливали представлення жінок в архітектурній професії.
Професійні жіночі асоціації та підтримка жіночого підприємництва
Жінки допомагають жінкам розвиватися. Професійні асоціації гуртують однодумиць і допомагають у кар’єрному зростанні, а проєкти підтримки жіночого підприємництва пропонують семінари, тренінги, бізнес-консультації та навчальні візити.